fallback

КФН състави актове на ИП Булинвестмънт за множество нарушения

От Комисията са установили 68 нарушения на изискванията на чл. 12 от Наредба № 1, или липсата на сключен договор между инвестиционния посредник и клиента

18:51 | 07.02.06 г.

По заповед на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, ръководещ Управление “Надзор на инвестиционната дейност“, бе извършена проверка в инвестиционния посредник „Булинвестмънт” АД. При извършената проверка за спазване на изискванията на Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), Наредба № 1 за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (Наредба № 1) и Наредба № 6 за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници за периода от 01.01.2005 г. до 31.01.2006 г., са констатирани повтарящи се нарушения, за които са съставени актове за установяване на административно нарушение.

От комисията са установили 68 нарушения на изискванията на чл. 12 от Наредба № 1, или липсата на сключен договор между инвестиционния посредник и клиента, липса на проверка на самоличността на клиента, липса на заверка от лице от отдела за вътрешен контрол дали договорът и декларацията съответстват на законовите изисквания, за което са съставени шест акта.

За нарушение на изискванията на чл. 17, ал. 1 изр. първо от Наредба № 1 - сключен е договор между инвестиционен посредник и клиент при неподписани всички необходими документи по наредбата са установени 5 нарушения и са съставени 5 акта.

Други 5 нарушения и 3 акта са съставени за нарушаване на чл. 18, ал. 8 от Наредба № 1, или т.е. когато лицето, което я е приело поръчката не е проверило самоличността на клиента.

За нарушаване на чл. 19, ал. 1 от Наредба № 1 и чл. 35, ал. 3 от Наредба № 1, а именно изискване на декларация от клиента за притежание на вътрешна информация и за сключване на договор за дейност като регистрационен агент, лицето, което е сключило договора, не е проверило самоличността на клиента са съставено един акт.

Общо 29 нарушения и два акта са съставени за нарушаване на изискването инвестиционният посредник в края на всеки работен ден да прави разпечатка на въведените през деня данни по чл. 42, 43, 45 и 46 от Наредба № 1 с посочване на датата и часа на разпечатката , а други 10 нарушения и един акт за пристъпване на изискванията на чл. 52, ал. 2, предложение второ, във връзка с чл. 52, ал. 1, т. 2 от Наредба № 1 или за не извършване на заверка по реда на чл. 13, ал. 4 от Наредба № 1 на копието от личната карта на клиента.

Вътрешният контрол на Булинвестмънт е нарушил чл. 54б, ал. 1 от Наредба № 1 да извършва проверка в края на всяка работна седмица на приетите поръчки, документите, представени и съставени във връзка с тях, представените на клиенти потвърждения и извършените плащания, за което е съставен един акт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 26.08.22 г.
fallback