fallback

Овчаров: Изграждането на АЕЦ "Белене" без участието на Русия е трудно

Засега няма да има промени в договора за транзит на руски газ през България

15:24 | 02.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Интересът на руската страна към АЕЦ "Белене" е достатъчно обоснован и изграждането на централата без участието на Русия е изключително трудно технически и доста съмнително от юридическа гледна точка - това каза вицепремиерът и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при завръщането от двудневно работно посещение в Москва, цитиран от Dnes.bg. Все пак проектът ВВЕР 1000 е руски, посочи той.

Овчаров бе в руската столица по покана на министъра на промишлеността и енергетиката на Руската федерация Виктор Христенко. Той не коментира подадените вчера оферти на кандидатите за изграждане на централата.

Засега няма да има промени в договора за транзит на руски газ през България, съобщи министърът. България не е толкова голяма страна, за да може да противостои на гигант от типа на "Газпром" само обсъждайки темите за транзита и доставките на газ. Очевидно е, че ще трябва да използваме целия ресурс, който имаме в наличност, за да балансираме интересите си, добави той.

"Газпром" има интерес към част от топлофикационните дружества, газоразпределителната мрежа в страната, към бъдещата приватизация на "Булгаргаз", поставен е отново въпросът за собственост върху транзитните газопроводи. Руската компания има намерение да участва в проекта "Бургас - Александруполис".

Между България и Русия като че ли няма неясноти по това какво и как трябва да се прави и по какъв начин трябва да бъде изграден тръбопроводът, смята Овчаров.

Министър Овчаров е разговарял в Москва и с ръководителя на администрацията на правителството Сергей Нарижкин, с когото е уточнено, че следващото заседание на междуправителствената комисия за търговия, икономика и научно сътрудничество ще е през май.

По време на срещата предварително е парафирана програмата за намаляване на дефицита в търговския баланс, която ще започне да се изпълнява още от днес, каза Румен Овчаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
fallback