fallback

Променяме условията за транзита на руски газ след 2010 г.

По думите на руския министър на промишлеността и енергетиката увеличените доставки към Европа налагат решение днес, а не на 31 декември 2009 г.

18:15 | 01.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Руският министър на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко смята за необходимо да започне да се плаща на България за транзита на руски газ през територията си вместо досегашната договореност за бартер. Това е станало ясно след проведената днес среща в Москва на Христенко с българския му колега Румен Овчаров, съобщи РИА Новости.

Работна група от руски и български експерти ще съобщи до две-три седмици след разговори и консултации за промени в условията за транзит на природен газ след 2010 г., когато изтича настоящият ни договор. Тогава се очаква да бъдат определени и условията на сътрудничество за 20 години напред.

По думите на Христенко решението трябва да бъде взето днес, а не на 31 декември 2009 г., като „не става въпрос сегашните условия да се променят на всяка цена, а да се създадат основите на сътрудничеството през 2010-2011 г. и в последващия период“.

„Увеличените доставки към Европа налагат уреждане на проблемите днес“, заяви руският министър. Според Румен Овчаров, цитиран от РИА Новости, проведените разговори са били „прозрачни и конструктивни“. Освен проблемите около природния газ е било обсъдено и възможното сътрудничество в областта на енергетиката. Изграждането на ядрената централа Белене и участието на руски компании в проекта би могло да бъде част от това сътрудничество. Руската Атомстройекспорт е единият от двамата кандидати за изграждането на централата. Нейната оферта и тази на чешката „Шкода“ бяха отворени днес, като скоро ще бъде назначена комисия за оценка на предложенията и преговори с двете компании.

След проведената днес среща в Москва предоставената от българското икономическо министерство информация бе за планове на Газпром да увеличи транзита на газ през България, което включва изграждането на магистрален газопровод до Сърбия и увеличаването на капацитета на този до Гърция.

Руската страна е изразила готовност да се запознае и с икономическата обосновка на проекта за газопровод през България за Италия. Стана ясно още, че решението за изпълнението на проекта Бургас - Александропулис ще бъде взето през март тази година. За тази цел в началото на март в Атина ще се проведе съвещание на компаниите, които са заявили желание за участие в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 31.08.22 г.
fallback