fallback

Атомстройекспорт и Шкода със сходни оферти за АЕЦ Белене

В следващите няколко месеца назначената за целта комисия от НЕК ЕАД ще прегледа и оцени представените оферти и ще проведе преговори с всеки един от кандидатите

17:18 | 01.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Двете компании, които кандидатстват за изграждането на АЕЦ Белене - „Атомстройекспорт“ и „Шкода“, имат сходни базови оферти. Предложенията им бяха отворени днес в сградата на АЕЦ „Козлодуй“ в София.

Двете компании надлежно и в срок са представили своите първоначални оферти, които са с изключително голям обем, уточниха от Националната електрическа компания.

Компаниите предлагат като първи вариант изграждане на два ядрени блока с използване на съществуващото оборудване. Вторият вариант включва строежа на два реактора без да бъде използвана настоящата техника и оборудване. Различие в предложенията има в представения трети вариант - Атомстройекспорт предлага да изгради само ядрената и турбинната част, а „Шкода“ - само турбинната част. Офертата на чешката компания е основана на концесията на АЕЦ Темелин в Чехия, която е последната атомна електроцентрала, изградена в Европа в съответствие с всички изисквания за безопасност на Европейския съюз. Според „Шкода“, която ще представи в четвъртък по-подробно своите планове по проекта, това е едно от предимствата на тяхното предложение наред с възможностите за използване на алтернативни доставки на ядрено гориво, а при интерес от българска страна – и финансиране на проекта.

В следващите няколко месеца назначената за целта комисия от НЕК ЕАД ще прегледа и оцени представените оферти и ще проведе преговори с всеки един от кандидатите. След като приключи своята работа, комисията ще изготви доклад за крайна комплексна оценка, който ще внесе за разглеждане в Съвета на директорите на НЕК ЕАД, след което Съветът на директорите ще вземе решение за определяне на спечелилия кандидат.

Комисията ще бъде подпомагана от фирмите, избрани от НЕК ЕАД съответно за финансов консултант за структуриране финансирането на АЕЦ “Белене” и за архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ “Белене”, както и от всички заинтересовани институции в държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 11.09.22 г.
fallback