fallback

Преглед на печата за 31 януари

08:17 | 31.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнесът не вярва на съда, но не познава арбитража в. Сега

Едва 16.7% от представителите на бизнеса смятат, че вероятността един спор да бъде решен справедливо от съда е голяма. Това сочи изследване, поръчано от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). 7% от анкетираните са на мнение, че търговското съдопроизводството е ефективно, 2.8% го намират за бързо, а само 5.3% - за прозрачно.

Според специалистите трябва да се направят промени в законодателството, които да насърчат извънсъдебното решаване на спорове. Едно от предложенията е например да се предвиди възможност за обжалване на административни актове пред арбитраж. Сега това става само пред съда.

Слагат на тезгяха Пловдивския панаир в. Стандарт

"Международен панаир - Пловдив" ще бъде приватизиран. Дружеството ще бъде извадено от т. нар. забранителен списък, където попадна преди 3-4 г. Промяната ще бъде уредена с нов проектозакон за панаира, съобщи депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев, който е автор на проекта. Той предвижда 65% от акциите да останат собственост на държавата и на община Пловдив. Това съотношение не трябва да се променя при последващи изменения на капитала на дружеството, обясни Георгиев. Държавата ще има поне 51 на сто от капитала. Министерството на икономиката и енергетиката като принципал на дружеството ще изготви конкретна стратегия за приватизацията.

Удрят с такса старите коли в. Стандарт

Нова такса за вноса на стари коли ни готви властта. Тя ще се събира в КАТ при регистрация на автомобила. Това обмислят експерти от финансовото министерство. Налогът ще замести ДДС, който ще отпадне след влизането ни в Евросъюза. Така поне отчасти ще се компенсират огромните загуби в бюджета, след като от 2007 г. секнат тези приходи от данък добавена стойност. Таксата не трябва да е по-малка от размера на ДДС, защото в противен случай ще се превърнем в гробище за стари автомобили, коментираха вносители. Те припомниха, че в Европа практиката е да се насърчават покупките на нови возила. Миналата година у нас са регистрирани 170 хил. стари автомобила, а новите са 39 хил., сочат данните на КАТ.

Церовски изгонил БТПП от сградата й в. Новинар

Министерският съвет е отнел незаконно сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) с решение от 12 май 2005 г., оплакаха се вчера от бизнес организацията. Това е станало в последната седмица на предишното правителство по предложение на тогавашния министър на регионалното развитие Валентин Церовски. Посредством замяна имотът е бил предоставен на "Булгарконтрола". Впоследствие сградата е била продадена на фирмата "Дарик имоти", каза пред "Новинар" зам.-шефът на БТПП Владимир Пенков. В края на миналата година БТПП получила от фирмата нотариална покана да напусне или да започне да плаща наем от 15 евро на кв. м, а за партерния етаж - по 80 евро за квадрат. Според Владимир Пенков сградата била вече ипотекирана срещу кредит. Имотът е много апетитен, тъй като се намира в идеалния център на София - на ъгъла на ул. "Парчевич" и бул. "Витоша".

60 лв. такса смет за малко жилище в София в. Новинар

Таксата смет, която ще плащат столичани, ще е 2,35 промила, реши градският парламент вчера. За предприятията ще е 12% върху отчетната стойност. Така при най-евтините жилища, които са маломерни и с данъчна оценка 26 000 лв., таксата ще е с 2 лв. по-скъпа от 2005 г., или 61 лв., изчислиха експертите. Съветниците не приеха да има 5% отстъпка за гражданите, които внесат дължимата такса преди 31 март, защото това щяло да намали приходите за чистотата с 4 млн. лв. Разходите са разчетени да са до 85 млн. лв., като не е предвидено общината да финансира ново сметище и завод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 31.01.06 г.
fallback