fallback

И КЗК разреши сделката за Орбител

Комисията счита, че планираната концентрация няма да доведе до установяване на господстващо положение на пазарите на фиксирана телефония

13:47 | 30.01.06 г.

След като през миналата седмица Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) даде одобрението си Виабридж да купи българския оператор Орбител, днес съгласие за това даде и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Виабридж е 100% собственост на унгарския телекомуникационен оператор Magyar Telecom, който в края на ноември миналата година купи Орбител за 8 млн. евро.

КЗК е извършила оценка на планираната концентрация и установила, че към настоящия момент “Орбител” АД е незначителен участник на пазарите на фиксирана телефония и на пренос на данни. Поради това и съгласно становището на уведомителя акцентът в дейността на “Орбител” да се измества към традиционната гласова телефонна услуга, планираната концентрация няма да има негативен ефект върху двата пазара и да доведе до установяване на господстващо положение на дружеството на тях, се посочва в съобщението на комисията.

Далекосъобщителните пазари в т.ч. и пазарът за пренос на глас през интернет, на който придобиваното дружество е предприятие с господстващо положение, са изключително динамично развиващи се, характеризиращи се с голям брой участници, непрекъснато се разработват и навлизат нови технологии, с които се предлагат по-качествени услуги. Това води до непрекъснато преразпределение на пазара, което възпрепятства стабилизирането на пазарното положение на участниците в него за по-продължителен период от време, смятат от КЗК.

Комисията счита, че планираната концентрация няма да доведе до установяване на господстващо положение на пазарите на фиксирана телефония, достъп до интернет и пренос на данни, както и до засилване на съществуващото и преди извършване на сделката господстващо положение на “Орбител” на пазара на пренос на глас през интернет, а ще има положителен ефект върху тях. Дружеството ще бъде в състояние да въведе нови услуги, да оптимизира досега предлаганите и да предложи конкурентни цени, което е в интерес на крайните потребители, заключват от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 30.01.06 г.
fallback