fallback

Преглед на печата за 30 януари

08:21 | 30.01.06 г.

Вече месец няма кой да събира глобите

в. Сега

Проблемите, възникващи покрай създаването на Националната агенция по приходите (НАП), продължават да се множат. Вече месец глобите, които досега са събирали 52 държавни институции и ведомства, сред които пожарната, ХЕИ, ветеринарните власти, горските служби, няма къде се плащат, установи проверка на "Сега".

До 1 януари 2006 г. парите се събираха от инспекторите в местните данъчни служби. След преструктурирането им и създаването на НАП това задължение на данъчните отпадна. Планът е плащането на глобите да става по нова система.

През 2005 г. са внесени 170 000 стари коли срещу 39 000 нови

в. Сега

През 2005 г. органите на КАТ са регистрирали за първи път общо 209 000 леки автомобила. От тях обаче само 39 000 са били новите - всички останали са втора ръка, съобщи вчера шефът на КАТ-Пътна полиция полк. Алекси Стратиев.

С новорегистрираните коли броят на превозните средства у нас вече става 3.3 млн., като 2.9 млн. от тях са леки коли. На възраст до 5 години са едва 3.6% от тях.

До месец обявяват търг за магистрала “Марица”

в. Стандарт

До месец ще обявим търг за избор на концесионер на магистрала "Марица". Това съобщи за "Стандарт" шефът на Изпълнителна агенция "Пътища" Веселин Георгиев. Според него отдаването на аутобана от Оризово до Капитан Андреево на концесия ще позволи да се финансира изграждането и ремонтът на останалите пътища от републиканската мрежа.

Бюджетът на ИА "Пътища" не е достатъчно голям, за да може ведомството да си позволи само да строи големи обекти. Затова е по-добре тези проекти да се финансират чрез публично-частно партньорство или да се отдават на концесия, заяви Георгиев.

Два сценария за бюджет 2007 г. заради ЕС

в. Новинар

Бюджет 2007 г. ще се разработва в два варианта в зависимост от това дали България ще бъде член на Европейския съюз (ЕС) от 1 януари 2007 г. или не, научи "Новинар".

Разликата е, че в единия вариант трябва да се заложат средствата, които България трябва да направи като вноска в бюджета на ЕС. Сумата е около 500 млн. лв. Освен това при варианта приемане през 2007-а трябва да бъдат отразени и парите, които България ще получи основно в пет сектора от европейските фондове - околна среда, земеделие, социална сфера, транспорт, регионално развитие. При този сценарий трябва да се предвидят и парите, които ще плаща бюджетът по проекти за развитие на селските региони и които по-късно се възстановяват от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
fallback