fallback

Преглед на печата за 28 януари

08:28 | 28.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Москва пак натиска за цените на газа
в. Стандарт
"Газпром" отново настоява за понижаване на цените на таксите, които плаща за транзит на природен газ през наша територия, както и за прекратяване на бартера им срещу синьо гориво. Искането на руския газов гигант е отправено с ново писмо, получено у нас в четвъртък вечерта, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на парламентарния контрол. Това на практика би повишило доставните цени на природния газ за вътрешния пазар близо два пъти. Пред депутатите Овчаров заяви, че писмото на "Газпром" е добра основа за бъдещи преговори, които да гарантират националните ни интереси в краткосрочен и дългосрочен план. Министърът допълни, че компанията продължава да настоява за промяна на договора, а българската позиция си е същата.
18% ДДС най-рано след две години
в. Сега
Данък добавена стойност (ДДС) може да бъде намален на 18% най-рано през 2008 г. Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски пред Дарик радио. Той коментира, че понижаването на ставката ще зависи от състоянието на данъчната система.До тази пролет трябва да е готов новият закон за ДДС. Преди месец Орешарски обясни, че като основа ще се използва вариантът на НДСВ, подготвен от предишното правителство.
И през тази година ДДС остана 20%. Изявленията, идващи от финансовото министерство, са повече в посока на увеличаването му, ако дефицитът по текущата сметка продължи да расте. На по-високия ДДС се гледа като на средство за ограничаване на потреблението.
Кабинетът ще оздравява общините чрез фалит
в. Сега
Кабинетът смята да смени радикално подхода към общините с големи дългове. "Трябва да се разработи механизъм за обявяване в несъстоятелност на закъсали общини. Това няма да става по Търговския закон, но те ще трябва да изпълняват програми за излизане от кризата. Там трябва да се въведе финансова дисциплина и ред", обяви министърът на финансите Пламен Орешарски на общото събрание на Националното сдружение на общините (НСОРБ) вчера.
Той обясни, че такава процедура има в почти всички европейски страни и тя изисква въвеждане на специални програми, аналогични на тези, които страната ни изпълнява с МВФ. "Ако все пак има такива, които са с хронични задължения и не могат да се оздравят, те ще се окрупнят с някои от съседните общини в по-добро състояние", каза Орешарски. Той увери, че държавата ще продължи да подпомага закъсалите общини, но трябва да се обективизират критериите за оценка на финансовото им състояние.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
fallback