fallback

Спират поетапно тока към Кремиковци заради 95 млн. лв. дълг

Независимо от множеството подписани споразумения между НЕК ЕАД и Кремиковци АД за разсрочване на дължимите суми, Кремиковци продължава да не изпълнява договореностите

12:04 | 27.01.06 г.

Поради системно едностранно неизпълнение на договора за продажба на електрическа енергия между Кремиковци АД и НЕК ЕАД, просрочените задължения на Кремиковци АД към НЕК ЕАД достигнаха 95 милиона лева, заявяват от Националната електрическа компания (НЕК).

Независимо от множеството подписани споразумения между НЕК ЕАД и Кремиковци АД за разсрочване на дължимите суми, Кремиковци АД продължава да не изпълнява договореностите и натрупва ежемесечни задължения в размер на 5-6 милиона лева. НЕК ЕАД не е в състояние и отказва да кредитира повече Кремиковци АД – мажоритарна собственост на индийската компания Global Steel.

С цел защита на държавните интереси и съгласно клаузите на подписания договор за продажба на електрическа енергия, на 24.01.2006 г. НЕК ЕАД е изпратила официално предупреждение за ограничаване на електрозахранването на Кремиковци АД.

Предвид на това, НЕК ЕАД предприема поетапно ограничаване на електрозахранването на Кремиковци АД с електрическа енергия. Съгласно договора за продажба на електрическа енергия, следва Кремиковци АД да премине на технологичен минимум на снабдяване с електрическа енергия, в рамките на 20 МВт от 27.02.06 г.

Със същото писмо ръководството на Кремиковци АД е предупредено да вземе съответните мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии. За последиците от евентуални производствени и екологични щети и аварии отговорност носи единствено и само Кремиковци АД, уточняват от НЕК.  Към момента акциите на дружеството се търгуват със спад от 0,88% до 16,79 лв. за брой.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
fallback