fallback

Софарма и Болярка ВТ с награда на Германската икономика в България

Наградата се връчва в две категории - за компания, която членува в ГБИТК и за компания, нечленуваща в камарата

14:34 | 26.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

"Софарма" и "Болярка ВТ" получават наградатата на Германската икономика в България за 2005 г., стана ясно днес на пресконференция на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Тази награда се връчва на компании и институции за проекти или дейности, допринесли в голяма степен за българо-германски икономически отношения и по този начин за развитието на българската икономика и присъединяването на България към Европейския съюз.

Наградата се връчва в две категории - за компания, която членува в ГБИТК и за компания, нечленуваща в камарата. И двете отличени компании имат дългогодишни връзки с Германия и по-голяма част от оборудванито им е произведено в тази страна.

Фармацевтичната компания "Софарма" е член на камарата. В края на 2005 г. компанията въведе в експлоатация най-големия и модерен склад-терминал на Балканите за лекарствени средства, който е и първият в България, отговарящ на европейските изисквания за добра дистрибуторска практика. Складът ще обслужва търговци на едро, в които "Софарма" има дял.

Той е разположен на площ от 6 400 кв. м и в него се съхраняват над 5 000 позиции от номенклатурата на над 60 производители. Автоматизирана система управлява климатичните параметри и чистотата на въздуха, а логистична програма осъществява движението и мониторинга на стоките от вход до изход, с което възможностите за човешка грешка са сведени до минимум. В новия лекарствен терминал са инвестирани 15 млн. лв.

По предварителни данни печалбата на "Софарма" за миналата година е малко по-висока от сбора на печалбите на дружеството за 2003 и 2004 г., което би трябвало да означава, че е над 30,5 млн. лв.

Пивоварна "Болярка ВТ" също работи почти изцяло с немско оборудване и осъществява няколко проекта с германски партньори, но не е член на ГБИТК. Програмата за пълно обновяване на технологичното оборудване и въвеждане на високоефективни технологии се изпълнява успешно в партньорство с германската фирма Кронес и дъщерната й фирма Щайнекер по проект разработен съвместно с Института по пивоварство Вайенщефан в град Фрайзинг, Германия. Инвестициите в пивоварната до момента са 35 милиона лева.

От юни 2005 компанията пуска в производство и светло пиво по лиценз с търговската марка Калтенберг. Това е първата баварска бира, която се прави в България. Преди няколко години в пивоварната започна производство на безалкохолни напитки по лиценз на германската компания "Синалко". Мажоритарен собственик на "Болярка ВТ" е "Мел инвест холдинг".

Наградата на Германската икономика в България бе учредена от ГБИТК през 2004 година с целта да подпомага положителното развитие на българо-германските икономически отношения и да насърчава сътрудничеството и кооперирането между български и германски компании.

Свързани компании:

Мел инвест холдинг АД(MELH)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
fallback