fallback

Променят се изискванията към ДДС документите, подавани в НАП

11:11 | 26.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

До 14 март всички регистрирани по ДДС фирми трябва да представят в офисите на Националната агенция за приходите (НАП) справки-декларации и дневници по ДДС, отговарящи на нови изисквания.

Според първоначалния проект на Правилника за прилагане на закона за данък върху добавената стойност всички регистрирани по ДДС фирми трябваше да подадат справките-декларации и дневниците по ДДС за януари в срок до 14 февруари, съобразени с новите изисквания. След проведена среща между ръководството на Националната агенция за приходите и производителите на счетоводен софтуер стана ясно, че времето, оставащо до 14 февруари, е крайно недостатъчно за преработването на програмните продукти, а промяната ще затрудни изключително много фирмите, регистрирани по ДДС.

В резултат на това е решено срокът, в който ДДС документите ще се подават с новите реквизити, да бъде удължен, а справките декларации и дневниците за януари да се приемат от НАП по стария начин.

Според последните изменения в Правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност дружествата вече няма да попълват данъчен номер при изготвянето на ежемесечните справки-декларации и дневници за покупки и продажби, които се подават на магнитен носител в териториалните дирекции на Националната агенция за приходите.

Вместо данъчен номер ще се използва само идентификационен номер (БУЛСТАТ за фирмите и ЕГН за физическите лица). Промяната засяга около 90 000 регистрирани по ДДС лица, които трябва да подготвят справките-декларации и дневниците за месец февруари с актуализираната версия на безплатната програма Dnevnici.exe или с коригирана версия на специализиран счетоводен софтуер.

Програмата Dnevnici.exe ще може да се изтегли от интернет страницата на Националната агенция за приходите или да се вземе безплатно от всеки от офисите на агенцията в страната.

Националната агенция за приходите съветва всички дружества, регистрирани по ДДС да се свържат с производителя на счетоводния софтуер, който ползват, за да получат повече подробности относно актуализацията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 11.09.22 г.
fallback