fallback

Три допълнителни мерки ще спират кредитирането

Едната от мерките е свързана с вратичките, които някои банки използват при Наредба 21, за да могат да отчитат по-малък кредитен растеж и на практика кредитират под формата на покупка на облигации

17:27 | 25.01.06 г.

Три допълнителни мерки ще спират кредитирането, стана ясно по време на заключителната пресконференция за резултатите от мисията на Международния валутен фонд по втория преглед на предпазното споразумение.

„Имахме изключително тежки разговори с мисията на фонда. Не искам да скрия -те анонсираха своите мерки още в четвъртък при пристигането си, дойдоха с готови рецепти, приложени в Румъния, и така или иначе централната банка не беше съгласна с налагането на тези изключително тежки ограничения“, заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров, уточнявайки, че все пак до споразумение се е стигнало.

"Кредитният растеж е под определен контрол, не е като през 2004 и особено в началото на 2005 г., но се споразумяхме с колегите от фонда да приложим три допълнителни мерки", заяви Искров.

Една от тези мерки е БНБ да препоръча на банките да бъдат по-внимателни, когато оценяват кредита за домакинствата, било то потребителски или ипотечен, като изискват един достатъчен доход от около 100 лв. на човек, който трябва да остава, за да се покриват ежемесечните разходи на семейство. За тази мярка не се налагат никакви законови или подзаконови промени.

По отношение на втората мярка фондът първоначално е искал банките задължително да изискват лично участие при ипотечните кредити до 50% от стойността на имота, който ще закупуват. "Разбрахме се да не налагаме такава изключително тежка мярка, а по-скоро да подобрим някои изисквания на наредба N8 за капиталовата адекватност - т.е. да изискваме по-голям капитал чрез увеличаване рисковото тегло на ипотечните кредити, когато участието на клиента е под 50%, което ще наложи изменения в Наредба N8", поясни Искров.

Третата мярка е свързана с вратичките, които някои банки използват при Наредба 21, за да могат да отчитат по-малък кредитен растеж, и на практика кредитират под формата на покупка на облигации. Поради тази причина централната банка ще наблюдава по-внимателно отчитането на кредитния портфейл и растежа на кредитите и облигациите, които са с характер на заместител на кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 29.08.22 г.
fallback