fallback

Български хлебопроизводител стана първият в Европа с ISO 22 000

10:36 | 25.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

През декември 2005 г. хлебозавод „Княжево” от група „Нилана” успешно премина сертификационния одит на Система за управление на безопасността на храните, спрямо изискванията на новия стандарт ISO 22000:2005. Сертификатът бе получен официално на церемония във вторник вечерта.

По този начин „Нилана” стана първият в Европа хлебопроизводител, покрил изискванията на стандарт - ISO 22 000, Системи за управление на безопасността на храните.

Новият международен стандарт е разработен, за да гарантира безопасността на веригите за хранителни доставки в цял свят. Официално е публикуван на 1 септември 2005 г. от Международната организация по стандартизация.

ISO 22 000 обединява принципите на системата HACCP (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки) и изискванията на Добрите производствени практики. Стандартът се отнася за производители на фуражи и суровини, преработватели и производители на хранителни продукти, транспортни и складови оператори, търговци на едро и дребно и доставчици на услуги в сферата на храните, както и производителите на оборудване, опаковки, добавки, съставки.

Внедряването на стандарта в „Нилана” е отнело 3 месеца, поради наличието на НАССР система. Цялостната инвестиция за разработване и внедряване възлиза на над 100 000 лв. Освен хлебозавода в Княжево „Нилана“ оперира и този в Подуене, като разполага и с ръчна фурна. Дневният производствен капацитет на дружеството е 150 хил. броя хляб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 20.08.22 г.
fallback