fallback

Програмата за преструктуриране и приватизация на Булгартабак е готова

Реално има интерес към холдинга, особено след като вече е било обявено, че след преструктуриране ще останат няколко работещи предприятия

09:45 | 24.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Програмата за преструктуриране и приватизация на Булгартабак Холдинг е готова и през другата седмица в работен вариант ще бъде представена на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, каза изпълнителният директор на дружеството Христо Лачев пред журналисти на късна пресконференция в понеделник.

След това предстои програмата да бъде съгласувана на политическо равнище, за да се направи преценка доколко може да се впише в досега действащата стратегия за приватизация или трябва да се изготвя нова стратегия.

Ако няма интерес към Булгартабак Холдинг, той ще остане държавен и няма да се търси приватизация на всяка цена, каза Лачев. Според него обаче реално има интерес към холдинга, особено след като вече е било обявено, че след преструктуриране ще останат няколко работещи предприятия. Колкото повече се напредва с преструктурирането, толкова е по-възможна продажбата на Булгартабак като цяло предприятие, смята Лачев. Три са вариантите за продажбата на холдинга след неговото преструктуриране – като цяло предприятие, на парче или чрез борсата.   В рамките на тази година предстои приватизация на неработещите предприятия и част от работещите тютюневи дружества. Според програмата те първо ще се предлагат като цели предприятия, а ако няма интерес, ще се пристъпи към ликвидация и ще се продават активи. По думите на Лачев има голям инвеститорски интерес към Пловдив Юрий Гагарин БТ. Той обясни, че вариантите са дружеството или да се продаде чрез борсата, или чрез конкурс, като първо ще бъде опитана продажбата му чрез конкурсна процедура. Най-голям интерес има към печатницата на пловдивското предприятие, допълни Лачев.  

За тютюнопреработвателните предприятия в Кърджали и Гоце Делчев ще се прави допълнителен анализ за това колко са конкурентноспособни и тогава ще се прецени дали да се продават и те.

Най-вероятно за публичните тютюнопреработвателни дружества ще се търси вариант за продажба чрез Българска фондова борса – София. Останалите непублични дружества ще се продават чрез конкурс. Основната част от парите, които Булгартабак Холдинг ще получи, ще бъдат използвани за обезщетение на съкратените работници.

След април – май ще се направи анализ на пазара на цигари у нас и ако продажбите паднат с над 30 на сто, ще трябва да се мисли за концентриране на цигареното производство в две или максимум три фабрики, каза още Лачев. Сега работещите цигарени предприятия са четири - в Благоевград, София, Пловдив и Стара Загора.

Поради очакваната стагнация на пазара се предвижда намаляването в асортиментите на фамилиите цигари. Ще се мисли и за нестандартни формати и опаковки като цигари 120 или 94 мм или опаковки с 10 или 17 цигари.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:26 | 09.09.22 г.
fallback