fallback

От 2007 г. ще индексират пенсиите по „златно швейцарско правило“

Препоръката на Световната банка е индексацията да отчита 75 процента ръст на инфлацията и 25 процента ръста на осигурителния доход

15:16 | 23.01.06 г.

Пенсиите от 2007 г. вероятно ще бъдат индексирани по т. нар. "златно швейцарско правило" - сборът от половината от ръста на средния осигурителен доход и половината от ръста на инфлацията, обяви заместник-социалният министър Горан Банков след среща на ръководството на социалното министерство с ръководителя на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншилд.

Предстои да бъде взето политическо решение за формулата за увеличение на пенсиите, посочи Банков, цитиран от Dnes.bg. Сигурно е, че индексацията ще продължи да бъде от 1 януари. Тази година за първи път българските пенсионери получиха увеличение на пенсиите в началото на годината.

Препоръката на Световната банка е индексацията да отчита 75 процента ръст на инфлацията и 25 процента ръста на осигурителния доход, каза още Банков. През 2006 г. съотношението е 65 на 35, допълни той.

По думите на заместник-социалния министър, у нас вече не е голяма разликата между средния осигурителен доход и средната заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
fallback