fallback

Moody’s ще работи заедно с Националната агенция за кредитен рейтинг

13:20 | 23.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Moody’s Investors Service обяви подписването на договор за стратегическо сътрудничество с Национална агенция за кредитен рейтинг (НАКР), която предлага кредитен рейтинг и проучвания в България. НАКР е със седалище в София и работи в България от 2005 година.

Moody’s ще предоставя на НАКР техническа помощ и обучение на анализаторите на базата на световно признатите си умения в областта на кредитния анализ на компании, общини, финансови институции и структурирано финансиране. НАКР ще изготвя местни рейтинги и ще оценява кредитоспособността на емитенти и емисии в България. Moody's ще продължи да предоставя рейтинги на местни емитенти, сравними в глобален мащаб, както и на международни облигационни емисии на български фирми.

„С разрастването и развитието на кредитирането и българския капиталов пазар кредитният рейтинг ще става все по-важен”, каза Николай Николов, председател на Съвета на директорите на НАКР. “Благодарение на съвместната ни работа с Moody’s НАКР ще бъде в състояние по-добре да подпомага участниците на българските финансови пазари в набирането на капитал”, добави Радослав Стоянов, изпълнителен директор на НАКР.

По-рано днес Moody’s обяви, че придобива CRA Rating Agency в Чехия. Петр Винш, президент на CRA Rating Agency, ще стане изпълнителен директор на агенцията, която скоро ще бъде преименувана на Moody’s Central Europe. Той ще изпълнява функциите на технически координатор на взаимоотношенията между Moody’s и НАКР.

Moody's Investors Service е водеща агенция, изготвяща кредитни рейтинги, проучвания и анализи на риска. Рейтингите и анализите на фирмата следят дълг на стойност над 35 трлн. долара, покривайки около 170 000 емисии на ценни книжа от корпорации, правителства и структурирано финансиране, над 100 000 емисии на публични облигации, 10 000 компании и 100 държави.

Moody's публикува и кредитни мнения, проучвания и коментари, достигащи до над 2600 институции и 16 500 потребители по целия свят. Moody's Investors Service е дъщерно дружество на Moody's Corporation (NYSE: MCO), за която работят около 2500 души в 22 страни и има приходи от 1,4 млрд. долара през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 04.09.22 г.
fallback