fallback

Арестуваха осем българи за крупни финансови измами в Интернет

Арестувани са общо 8 души – две жени и шестима мъже, повечето от които на възраст около 19 години

13:30 | 20.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Членове на организирана престъпна група, специализирана в извършването на високотехнологични финансови измами в Интернет, са били задържани в Горна Оряховица, Велико Търново и Бургас от служители на НСБОП, съобщи МВР.

Арестувани са общо 8 души – две жени и шестима мъже, повечето от които на възраст около 19 години.

Групата се е специализирала в изготвянето на фалшиви сайтове, които имитирали като дизайн, лого и търговски марки бланките на системата за електронно разплащане "Майкрософт Билинг Акаунт Мениджър".

Те подмамвали клиенти да въведат там данните от кредитните си карти – номерата, лични идентификационни номера, както и двата номера за потвърждение на истинността на картите.

След като чрез тази схема самоличността на клиентите бивала открадната, групата използвала придобитите данни за извършване на серия покупки от името на титуляра на картата за своя сметка от САЩ, Германия и Великобритания.

Задържаните пазарували в Интернет скъпи маркови дрехи, луксозно бельо, техника и софтуер за телефони. Стоките получавали по пощата. Друга част от източените от чуждите кредитни карти средства членовете на престъпната група получавали чрез офиси на фирма за експресни парични преводи.

Установено е, че групата е част от международна престъпна мрежа за извършване на финансови измами и кражба на лични данни в Интернет. Засега разследването сочи, че над 90 на сто от източените кредитни карти са собственост на американски граждани, а нанесените щети надхвърлят 50 000 долара.

Всички данни ще бъдат предоставени на ФБР, което да продължи работата за разкриване на всички участници в престъпната група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 06.09.22 г.
fallback