fallback

ВАС остави без разглеждане жалба срещу строежа на АЕЦ „Белене“

Според съда жалбоподателите атакуват процедурно предварително решение на Министерски съвет

10:02 | 20.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на Национално движение „Екогласност“ срещу правителственото решение от април 2004 г., с което се дава съгласие за изграждането на ядрена централа АЕЦ „Белене“, съобщиха от съда.

Със същото решение са предписани конкретни задължения на министъра на енергетиката и енергийните ресурси и други подчинени на издателя органи във връзка с изпълнението на проекта. Съдът е прекратил производството по делото.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

Съдебният състав приема, че атакуваното решение е взето на предварителен етап от подготовката за изграждане на ядрена централа. То има за цел да създаде възможност за проучване и избор на оптимална технология за изграждане на такъв обект на площадка „Белене“ и разпорежда провеждането на преговори за финансиране и изграждане на проекта.

Според съда жалбоподателите атакуват процедурно предварително решение на Министерски съвет, което има подготвителен (технически) характер. То не предизвиква самостоятелно определените в закона правни последици и не подлежи на самостоятелен съдебен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 20.01.06 г.
fallback