fallback

Правителството осигурява 15 млн. лв. за експортно застраховане

Общият размер на сключените досега застрахователни договори от БАЕЗ е 79,9 млн. лв.

12:46 | 19.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството осигурява 15 млн. лв. за експортно застраховане през 2006 г., което е с 5 млн. лв. повече от миналата година, съобщиха от Министерски съвет.

Министерският съвет реши коефициентът по чл. 10, ал. 4 от Закона за експортното застраховане през 2006 г. да бъде 8. Общият размер на брутния застрахователен капацитет на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) през 2006 г. е планирано да бъде близо 207 млн. лв.

Нетният застрахователен капацитет (без прогнозираните презастраховани кредитни лимити) се очаква да е 121,74 млн. лв. Тези средства ще се използват за застраховане и презастраховане за сметка на държавата на експортни рискове, свързани с производство и износ на български стоки и услуги или с реализирането на българските инвестиции в чужбина.

Общият размер на сключените досега застрахователни договори от БАЕЗ е 79,9 млн. лв. Очаква се общият размер на всички сключени през 2005 г. и преминаващи през тази година договори да достигне 87,9 млн. лв.

Застрахованите за сметка на държавата кредитни лимити за 2005 г. са 79,9 млн. лв. От тях 25,67 млн. лв. са поети от презастраховател.

Коефициентът по чл. 10, ал. 4 от Закона за експортното застраховане (ЗЕЗ) се определя годишно. Според Наредбата за реда и методиката за определянето на коефициента и на механизма за заявяване на средства от централния бюджет и изплащане на застрахователни обезщетения, коефициентът се определя по специална методика. Тя отчита заделената сума от републиканския бюджет съгласно Закона за държавния бюджет за съответната година; прогнозирания премиен приход на БАЕЗ за дейността по ЗЕЗ; квотата на щетимост и средното тарифно число, обясняват от пресслужбата на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
fallback