fallback

CEZ Груп инвестира общо 65 млн. лв. у нас през 2005 г.

През миналата година загубите на електроенергия по мрежата са намалели със средно 10% за трите дружества спрямо 2004

18:03 | 18.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Чешката енергийна компания CEZ Груп инвестира общо 65 млн. лв. в “Електроразпределение Столично”, “Електроразпределение София Област” и “Електроразпределение Плевен” през първата година, откакто 67% от акциите на дружествата бяха прехвърлени на компанията, обявиха днес от CEZ.

Инвестициите са били насочени основно към повишаване на ефективността на дружествата и намаляване на загубите на електроенергия, заявиха от компанията, която купи трите електроразпределения в края на 2004 г. срещу 281,5 млн. евро.

След закупуването на трите дружества CEZ имаше намерение да вложи в тях общо 247 млн. лв. до 2007 г. Държавната комисия за енергийно регулиране обаче одобри инвестиции в размер на 67 млн. лв. При планове за други вложения те подлежат на допълнително одобрение от комисията, обясниха за Investor.bg от компанията.

Потребителите на трите електроразпределителни дружества са общо 1,9 млн. души, като най-много са клиентите на столичното дружество – 687 930, или с 3400 повече спрямо предходната година.

Продажбите на електроенергия за годината са достигнали общо 7,98 милиарда квтч, което е с 3,87% повече от 2004 г. Печалбата на CEZ България за деветте месеца на миналата година възлиза на 16,1 млн. евро, а продажбите за периода се равняват на 281,1 млн. евро.

През миналата година загубите на електроенергия по мрежата са намалели със средно 10% за трите дружества спрямо 2004. Основни фактори за това са подновяването на електромери и инвестициите в реконструкция и модернизация на кабелните мрежи. Засилен е и контролът върху неправомерното манипулиране на електромерите и върху служителите, които отговарят за тяхното отчитане.

Компанията е оптимизирала разходите си за доставки, което се дължи на усилията на CEZ за координиране на дейността на трите електроразпределителни дружества от Западна България и обединяване на техните поръчки.

На въпрос на Investor.bg от компанията отново потвърдиха интереса си към ТЕЦ Варна след оттеглянето на класирания на първо място кандидат в конкурса – ЕЕС Росии, но заявиха, че досега разговори по въпроса с АП не са водени. „Изчакваме покана от агенцията за участие в приватизационната процедура“, уточниха от CEZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 18.01.06 г.
fallback