fallback

БФБ поиска мнение от пазара за проекто-промените в правилника

Предвиждат се промени в критериите за регистрация на емисии акции и облигации на Официален и Неофициален пазар, включително и създаването на Регистрационен пазар

18:20 | 16.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Българска фондова борса - София (БФБ) обяви официално подготвяните промени в правилника на борсата, като предостави възможност на участниците на капиталовия пазар да дадат своето мнение за тях. Предложения и забележки по подготвяните промени могат да се изпращат до 25 януари на мейл адрес bse@bse-sofia.bg.

Промените в правилника са в няколко насоки: промени в критериите за регистрация на емисии акции и облигации на Официален и Неофициален пазар, включително и създаването на Регистрационен пазар; промени, касаещи регламентирането на реда за извършване на маржин-покупки и къси продажби на БФБ-София; промени, касаещи границите на отклонение на цените на различните пазари и други.

От борсата съобщиха още, че паралелно с това се подготвят други изменения по отношение на Гаранционния фонд на борсата, както и приложение, регламентиращо дейността на борсовите членове като маркет-мейкъри на определени емисии, което е пряко свързано с предложените промени в критериите за регистрация.

Предложените изменения са публикувани на електронната страница на БФБ на адрес http://www.bse-sofia.bg/pdf/Promeni.pdf.

БФБ моли всички, които изкажат мнение, да акцентират върху въпросите:

- Предложените завишени (спрямо сегашните) критерии за регистрация на Официален пазар дали отговарят на настоящите пазарни условия и бъдещите перспективи.

- Създаването на регистрационен пазар, на който ще бъдат преместени емисиите с ниска ликвидност и за които не е определен маркет-мейкър дали ще способстват за повишаване на доверието и имиджа на капиталовия пазар.

-Въведеното ограничение върху извършването на къси продажби дали би било благоприятно върху пазара, или следва да отпадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
fallback