fallback

Индекс Биг Мак: Левът е подценен с 41% спрямо долара

Юанът е подценен спрямо долара с 59%, а швейцарския франк е надценен с 56,5% спрямо долара

16:24 | 15.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Левът е подценен с 41% спрямо долара, показва поредното изчисляване на Индекс "Биг Мак" на списание The Economist. В изданието от 12 януари списанието посочва стойността на бургер "Биг Мак", преизчислена в долари в различни страни и я сравнява със средната му стойност в САЩ.

При последното изчисление са взети цените на "Биг Мак" и валутните курсове към 9 януари. Като база е посочена цената ва бургера в САЩ, която е 3,15 долара. Според изчисленията на списанието "Биг Мак" се продава в Китай за 1,30 долара, а в Швейцария - за 4,93 долара. По този начин се получава, че юанът е подценен спрямо долара с 59%, а швейцарския франк е надценен с 56,5% спрямо долара.

Курсът на българския лев спрямо долара на 9 януари е 1,61933 лв. за долара. Цената на един "Биг Мак" у нас е 2,99 лв. В такъв случай излиза, че тогава у нас "Биг Мак" е струвал у нас 1,85 долара, което според теорията на The Economist показва, че левът е подценен с 41% спрямо долара. 

Изчисленията на The Economist посочват, че еврото е надценено с 11% спрямо долара, а паунда е оценен с 5 на сто по-високо от пазара. Друга интересна зависимост е при йената, където излиза, че японската валута е подценена с 30 на сто.

Този индекс е публикуван от The Economist за първи път през 1986 г. Тогава от списанието предлагат забавен метод за определяне на реалния курс на валутите спрямо долара. Методът е следния - използвайки теорията за паритета на покупателна способност на парите, се избира една стока, която се продава навсякъде и с помощта на нейната стойност се определя доколко надценена или подценена е дадена национална валута спрямо долара.

Тогава от The Economist  избират за стандартна стока бургера "Биг Мак", защото според тях той се прави по една и съща технология в над 100 страни по света. Изчисленията естествено не са идеални, защото според тях цените на продуктите влизащи в производството на бургера, стойността на труда и наемите би трябвало се приемат за еднакви навсякъде по света.

Независимо от недостатъците му, с помощта на Индекс "Биг Мак" доста икономисти са предсказали обръщането на курса на еврото спрямо долара през 1999 г. и значителното надценяване на паунда спрямо германската марка преди европейската валутна криза плез 1990 г., а вече има и написана книга за него. Теорията на списанието е наречена "Булгерномика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 10.09.22 г.
fallback