fallback

Декларации за облагане на личните доходи ще се подават до 17 април

Облекчението за семейно подоходно облагане при развод ще се ползва от родителя, на когото съдът е присъдил отглеждането на децата

13:37 | 15.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Срокът за подаване на данъчни декларации за облагане на доходите на физически лица за 2005 г. е 17 април, стана ясно на пресконференция за данъчната кампания за тази година. Законовият срок е 15 април, но през тази година това е събота и затова срокът се удължава с малко.

Декларациите за правото за ползване на семейното подоходно облагане се подават заедно с декларацията за облагане доходите на физическите лица, казаха още от Националната агенция по приходите (НАП).

Облекчението за семейно подоходно облагане при развод ще се ползва от родителя, на когото съдът е присъдил отглеждането на децата. "Няма да се изисква декларация от другия родител, че той няма да ползва облекчението," каза днес в Банкя Боряна Георгиева, директор в НАП.

Правото да намалят облагаемия си доход ще имат и родители на деца, чийто баща е неизвестен, другият родител е починал, или лишен от родителски права. За да се ползва семейното подоходно облагане, децата трябва да не са навършили пълнолетие към 31 декември 2005 г., да бъдат местни физически лица и да не са настанени за отглеждане на пълна държавна издръжка. По изключение тази година от облекчението ще се възползват и родители на деца, навършили пълнолетие през 2005 г.

При родители, които нямат брак, но детето е припознато от бащата, двамата ще трябва да постигнат съгласие кой да ползва облекчението. Добре е това да бъде родителят с по-високи доходи, коментира Георгиева.

Облекчението е 360 лева за едно дете, 780 лева за две деца и 1140 лева за три и повече деца, ненавършили пълнолетие. Сумата не се изважда от дължимия данък, а с нея се намалява облагаемият доход, върху който се начислява данък. 

Правото може да се ползва само от единия родител. В случаите, когато става въпрос за нормални семейства и деца, родени в брак, родителят, който няма да ползва семейно подоходно облагане, задължително трябва да попълни декларация за това. Тази декларация е част от формуляра, който подава родителят, ползващ облекчението.

На родители, които имат брак, но и двамата са подали декларация за ползване на облекчението и попълнят декларация с невярно съдържание, ще бъдат налагани глоби до 1000 лева за всеки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
fallback