fallback

КФН установи нарушения на закона при неотправяне на търгови предложения

17:26 | 12.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

“Родина Турист 97” и Димостенис Йоанис Харакидас са нарушили Закона за публично предлагане на ценни книжа, тъй като не са отправили търговия предложения след придобиване на пакети акции от публични дружества, съобщиха днес от Комисията за финансов надзор (КНФ).

В края на миналата година „Родина турист 97” АД закупи 33.72 % от капитала на “Родина турист” АД от „Албена Инвест Холдинг” АД, с което общото му участие нарасна на 90.84 %. Тогава купувачът оповести, че няма да отправя търгово предложение към останалите акционери.

Според КФН със сделката е преминат едновременно “задължителния праг” от 2/3 от гласовете в общото събрание на публично дружество, визиран в чл. 149, ал. 6 от ЗППЦК, и “доброволния праг” от над 90% от гласовете, визиран в чл. 149а, ал. 1 от ЗППЦК. При тази хипотеза се поражда едновременно задължение за търгово предложение (поради придобиване на контрол) и право на търгово предложение с цел затваряне на дружеството.

Съгласно Наредба № 13 на КФН задължението и правото може да се осъществи с регистрацията само на едно търгово предложение, което е предвидено за облекчение на мажоритарния собственик. С него същият реализира задължението си да предложи “справедлива цена” на малцинствените акционери, затова че е придобил контрол в дружеството, но упражнява и правото си за “затваряне” на дружеството.

Ако в 14 дневен срок от придобиването на определен пакет бъдат преминати задължителните и доброволните прагове, правото за “затваряне” на дружеството не се придобива автоматично, тъй като преди това е налице задължение за отправяне на търгово предложение.

„Родина турист 97” е нарушило и друга разпоредба на закона според която лице, което притежава повече от половината от гласовете в общото събрание на публично дружество не може в рамките на една календарна година да придобива акции с право на глас в количество, по - голямо от 3 на сто от общия брой акции, без да отправи търгово предложение.

При втория проверяван случай, Димостенис Харакидас първоначално е придобил 99,98% от капитала на „Доминант финанс” АД, а 14 дни след това е налалил дела си до 73,98%. Въпреки намалението на дела се е породило задължение за отправяне на търгово предложение към останалите акционери на дружеството.

С посочения пакет акции, Димостенис Харакидас преминава едновременно праг от 1/2 от гласовете в общото събрание на дружеството и праг от 2/3 от гласовете в общото събрание на „Доминант финанс” АД, и за него възниква задължението да регистрира само едно търгово предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 08.09.22 г.
fallback