fallback

Търговията с автомобили с ръст от 26,4% за периода януари-ноември

Търговията със стоки за домакинството и битова техника има ръст от 19.8%

17:44 | 10.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Търговията с автомобили и мотоциклети има ръст от 26.4%, а търговията с автомобилни горива и смазочни материали - от 5.8%, за периода януари – ноември миналата година спрямо същия период на 2004 г., съобщиха от Националния статистически институт.

Търговията на дребно и ремонтът на лични вещи и стоки за домакинството са нараснали с 12.8%, като от наблюдаваните дейности най-високи темпове реализират търговията с текстил, облекло и обувки – 20.6%, и търговията със стоки за домакинството и битова техника – 19.8%. Търговията с храни, напитки и тютюневи изделия бележи ръст от 9.4%, а търговията с фармацевтични и медицински стоки – 8.3%.

Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за периода при осигурена съпоставимост нарастват с 12.9% за 11-месечния период спрямо същия период на 2004 година.

При търговията на едро увеличението достига 12.5% вследствие от положителните темпове във всички наблюдавани дейности, с изключение на търговията със селскостопански суровини и живи животни, отбелязала спад от 8.8%.

През ноември нетните приходи реално нарастват с 10.3% в сравнение със съответния месец на предходната година, резултат от увеличението във всички основни търговски дейности. Търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили бележи ръст от 15.5%, следвана от търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството – 13.4% и търговията на едро – 9.1%.

От съставните групи и дейности единствено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се наблюдава незначителен спад от 1.1%, който се компенсира от голямото увеличение при търговията с автомобили и мотоциклети – 34.0%.

Спрямо предходния месец нетните приходи по съпоставими цени бележат спад от 1.0%, следствие на отрицателните темпове при търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството и търговията на едро, съответно 0.3% и 2.0%. При търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили се наблюдава ръст от 5.8%, получен от увеличението във всички съставни дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 03.09.22 г.
fallback