fallback

Булгаргаз официално отказа да променя договора си с Газпром

Според договора няма юридическа възможност за неговото преразглеждане или едностранно прекратяване преди изтичането му през 2010 година

17:22 | 06.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Отправеното в края на 2005 г. предложение за изменение на договора за транзит на руски природен газ през територията на България за Турция, Гърция и Македония е неприемливо за българската страна. Това се казва в изпратеното от Булгаргаз ЕАД писмо с официален отговор на искането на ОАО Газпром за промяна в транзитния договор между двете компании от 1998 г., съобщиха от българското дружество.

Писмото е адресирано до заместник-председателя на Газпром и генерален директор на Газекспорт Александър Медведев и е подписано от заместник-министъра на икономиката и енергетиката и председател на СД на Булгаргаз ЕАД Валентин Иванов.

В него се посочва, че Министерството на икономиката и енергетиката и ръководството на Булгаргаз изразяват готовност да сътрудничат на Руската федерация и на двете руски компании - Газпром и Газекспорт, по стратегически енергийни проекти за България и Югоизточна Европа.

Българската страна подкрепя намерението на Газекспорт да увеличи инвестициите си в разширяването на газопреносната мрежа в България чрез дъщерната си компания АО Овергаз Инк., се казва в писмото. Изразява се и готовност за разглеждане и обсъждане на предложението за участие на ОАО Газпром в развитието на българската ядрена енергетика.

Според договора няма юридическа възможност за неговото преразглеждане или едностранно прекратяване преди изтичането му през 2010 година, се посочва в писмото до руските газови дружества.

Действащите договори за доставка и транзит на руски природен газ са подписани след преходите на двете държави към пазарни икономики и са основани на пазарни принципи, подчертават от Булгаргаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 20.08.22 г.
fallback