fallback

Ще имаме електронна осигурителна история

Изграждането на архивно стопанство с документи за трудов стаж и доход е една от новите задачи на НОИ

12:49 | 06.01.06 г.

Изграждането на архивно стопанство с документи за трудов стаж и доход е една от новите задачи на Националния осигурителен институт /НОИ/, обяви управителят на института Йордан Христосков, цитиран от Dnes.bg.

Той допълни, че до 3 години всеки български гражданин ще има "осигурителна история" и в електронен вид, така че териториалните поделения на НОИ да не бавят клиентите.

Те ще могат да получават информация за трудов стаж, за минали периоди на осигуряване и заплащане независимо от работното място.

Архив ще бъде направен първо на работодателите, които са прекратили дейността си и нямат първоприемник, допълни Христосков. В момента не могат да бъдат намерени архивите на фалирали банки, на ЦК на БКП, на администрацията на Комсомола, каза шефът на НОИ.

Като друга нова задача на НОИ Христосков определи подготовката на служителите на института за прилагането на директивата на Европейския съюз за преноса на осигурителни права на всички граждани на Европейския съюз независимо от това на територията на коя държава се намират.

В момента в страната ни действат спогодби за социално осигуряване с Германия, Полша, Словакия, Унгария, Чехия, Турция, Македония, Хърватска, Словения, Сърбия и Черна Гора, Босна и Херцеговина, Украйна и Испания.

Друга нова задача на НОИ е и подготовката за изплащане на обезщетенията за болест и майчинство от началото на 2007 година, добави Христосков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 19.08.22 г.
fallback