fallback

Работници от Кремиковци протестираха срещу забавянето на заплати

17:31 | 05.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Незабавно да се прекрати практиката работните заплати да се изплащат със закъснение поискаха работници от "Кремиковци" АД на протестен митинг.

Около 500 работници се събраха на протест пред централното управление на "Кремиковци" АД, съобщи Dnes.bg. С викове "дайте ни парите", "търпението ни свърши" служителите поискаха от ръководството по-достойно отношение.

В декларация до правителството и до ръководството на дружеството те заявяват, че настоящият протестен митинг е последната мярка преди постъпване към ефективна стачка, ако през януари не се изплатят работните заплати без закъснение, така, както е договорено в колективния трудов договор.

Работниците разказаха, че са останали без пари за Коледа и Нова година, тъй като не са изплатени ноемврийските им заплати. Според тях повече от 4 години в дружеството не се получават навреме заработените с много труд заплати и това прави невъзможно изхранването на семействата им.

Протестиращите посочиха, че получават средно 500 лева заплата, което не отговаря на труда им и условията за работа в дружеството.

Според председателя на Федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков условията на труд в предприятието са "идиотски" и трудовите злополуки са ежедневие. Той отбеляза, че работниците са очаквали с идването на новия собственик порочните практики да бъдат прекратени, но унизителното отношение е продължило.

Работниците разказаха, че не им достига работно облекло, обувки и лични предпазни средства, че битовите сгради в комбината са в ужасно състояние и няма осветление през нощта. Те настояват да се вземат спешни мерки за подобряване на битовите условия в "Кремиковци".

При протестиращите дойде представител на работодателя - Божко Бонев, прокурист на "Финметалс холдинг ". Той посочи, че в момента се изплащат работните заплати за ноември и в най-кратък срок всички служители ще получат възнагражденията си.

Според него става дума за забавяне от няколко дни и митингът не е много основателен. Основателни обаче по думите на Бонев са протестите срещу лошите условия на труд, но има социален план, който се изпълнява стъпка по стъпка. 

Днес акциите на Кремиковци приключиха борсовата сесия на средна цена от 17,37 лв., или с 2,18% по-високо от сряда. Офертите по позицията останаха на нива от 17,50 лв. купува и 17,85 лв. продава.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
fallback