fallback

Преглед на печата

08:18 | 27.12.05 г.

Аутобан "Люлин" - новият магистрален скандал

Класирани на финала фирми не покриват техническите изисквания за участие

в. Сега

Нов магистрален скандал се задава в България, но този път при избора на строителя за 19-километровия аутобан "Люлин", който се финансира основно с европейски пари по програма ИСПА. Причината е, че членовете на тръжната комисия са допуснали до финалната права компании, които не покриват всички изисквания. Това става ясно от доклада на комисията за избор на строителя на магистрала "Люлин", с който "Сега" разполага.

Комисията е допуснала до финалната права пет фирми - "MAPA-CENGIZ", Dogus, STFA-GAMA, J&P-Avax и Mochlos. Първите три са турски, а останалите - гръцки. Някои от тях обаче не покриват напълно техническите параметри, а други - частично. В доклада се препоръчва изграждането на магистралата да бъде предоставено на турското смесено дружество "MAPA-CENGIZ", което обещава да построи трасето най-евтино - срещу 137.381 млн. евро.

България трета по значение за британците

в. Сега

България е обявена за третото по привлекателност място за британците, които купуват имоти в чужбина, съобщи шотландският вестник "Хералд". Британците класират страната на трето място - след Испания и Франция, като място, на което биха се преселили. След като разви морския и планинския си туризъм, България изпревари по атрактивност Флорида, Португалия и Дубай, пише изданието. В момента страната е определяна като най-доброто място за купуване на ваканционни имоти, където инвеститорите могат да възвърнат по-бързо парите си, отколкото в Испания, Португалия или Гърция.

Народът се запасява с евтини цигари

От Нова година плащаме с левче отгоре за кутия

в. Стандарт

Народът се запасява със стекове цигари. От 1 януари цената на родните марки скача с левче. Най-масовите "Виктори" вече ще струват 2,60 лв. В повечето квартални магазинчета в големите градове някои марки вече изчезнаха. От днес търговците ще заредят, дали сме достатъчно, заявиха от "Булгартабак". Големите вериги като МЕТРО са единственото място, където цигари все още има, обясниха клиенти. Собственици на магазинчета пълнят колички със стекове, защото получават там специални отстъпки.

Народът купува и големи количества алкохол. От догодина заради увеличението на акциза поскъпват ракията, водката и уискито. Поне с 1,70 лв. отгоре ще струва литър алкохол.

 

Пестим 5% данък, ако платим през януари

Родителите пускат 3 декларации, за да си върнат част от налозите

в.Стандарт

5% отстъпка от данъка върху доходите ползваме, ако подадем годишна данъчна декларация и внесем налога до 31 януари 2006 г. Декларация за годишните си доходи трябва да подадат всички, които са получили пари извън работната си заплата. През 2006 г. дори да имат доходи само от заплата, декларации трябва да подадат и родителите с деца под 18 г., за да се възползват от семейното облагане. След като си пуснат декларациите, хазната ще им върне част от платените през 2005 г. налози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 01.09.22 г.
fallback