fallback

Преглед на печата

07:57 | 20.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Решават след Коледа за поскъпването на природния газ

в. Стандарт  След Коледа ще стане ясно дали ще поскъпне природният газ. Решението за това ще вземе Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Вчера на закрито заседание ДКЕВР отхвърли искането на "Булгаргаз" да увеличи от Нова година цената с 13 на сто. Предложението на компанията е за потребителите, присъединени към преносната мрежа, цената да се вдигне от 332,29 на 375 лв. с ДДС, а за клиенти, вързани с разпределителната мрежа, да скочи от 341,56 лв. на 386 лв.

 
Скокът е заради поскъпването на горивото, доставяно от "Газекспорт" до газопреносната мрежа на "Булгаргаз". От ДКЕВР отказват да съобщят с колко точно е вдигането на доставната цена. Като се има предвид, че в края на септември "Булгаргаз" поиска увеличение с 22,5% - точно колкото вдигна нивото и "Газекспорт", може да се предположи, че сегашното увеличение на доставната цена е с около 13%.
Нова фирма предлага евтини полети до Испания
в. Сега
 
Нова, трета поред евтина авиокомпания се появи на българския пазар. Тя ще започне да оперира от 27 януари 2006 г., като обещава редовни полети от София до Аликанте и Саарбрюкен и от Пловдив до Берлин и Мюнхен срещу 29 евро в едната посока без летищните такси.
 
Компанията се нарича Easy fly и неин собственик и директор е Матиас Порански, германец от български произход. Той прави опити да регистрира у нас нискотарифна авиокомпания още от 2001 г. Според сайта на Easy fly скоро тя ще предлага полети и до Великобритания, Италия, Сърбия и Турция. Полетът до Аликанте е в понеделник, а до Саарбрюкен - в сряда. От летище София вчера казаха, че имат договори за полети до тези градове, но не с Easy fly, а с "Хемус ер".
 
Съдът обяви здравния холдинг за недействителен
в. Новинар
 
Ако решението бъде потвърдено, дружеството ще бъде ликвидирано
 
Столичният медицински холдинг (СМХ) е недействителен, реши Софийският градски съд. Според магистратите не е ясно колко общински съветници са присъствали на учредяването на холдинга и колко от тях са гласували за създаването му. Решението на съда може да се обжалва пред апелативния и Върховния касационен съд. Делото срещу регистрацията на СМХ беше образувано след искова молба, подадена от Столичната колегия на Българския лекарски съюз. През април 2004 г. медиците обявиха, че настояват съдът да обяви холдинга за недействителен, тъй като при учредяването му са били нарушени 8 различни закона. Прокуратурата също установи сериозни нарушения в процедурата и продължава да поддържа иска на столичните лекари.
 
СМХ беше създаден по предложение на бившия кмет и настоящ депутат от Български народен съюз Стефан Софиянски в края на втория му мандат като градоначалник. Решението
 
Плащането на ръка в болниците се узаконява
в. Сега
 
Управляващата коалиция обмисля да узакони плащанията на ръка, които в момента почти всички пациенти са принудени да извършват в болниците. Зам.-шефът на здравната комисия и депутат от НДСВ Атанас Щерев обяви вчера, че ще внесе такъв законопроект след Нова година. Здравният министър Радослав Гайдарски също смята, че трябва да се регламентира доплащането, но само на услуги и консумативи, които не се поемат от здравната каса.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 28.08.22 г.
fallback