fallback

Дойде ли времето за търгово предложение за холдинг?

Досега няколко малки холдинга са отписани от публичност, но това е станало без отправяне на търгово предложение

17:45 | 19.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

"Пасифик 2000" ООД и "Лидинком Естаблишмънт" имат намерение да отправят търгово предложение към останалите акционери на "Напредък Холдинг" АД за закупуване на техните акции в дружеството, съобщи Българска фондова борса. Двете компании притежават пряко и чрез свързани лица общо 4 839 954 акции, представляващи 90.62% от капитала на холдинга.

Комисията за финансов надзор все още не е взела отношение към предложението. Упълномощен инвестиционен посредник по търговото предложение е ИП "Дилингова Финансова Компания" АД.

Ако КФН потвърди публикуването му, това ще бъде първото търгово предложение за отписване на холдинг, образуван от бивш приватизационен фонд. Обект на търговото предложение са 500 874 акции, а предлаганата цена за една акция е 1.21 лв.

Досега няколко малки холдинга са отписани от публичност, но това е станало без отправяне на търгово предложение.

Дори и при това търгово предложение обаче е възможно да останат дребни акционери (записали акции от холдинга по време на първата вълна на масовата приватизация), които да не разберат за него и след известно време те да се превърнат в акционери на непублично дружество.

"Напредък Холдинг” АД е създаден през 1996 г. като “Напредък Приватизационен Фонд” АД. В момента дружеството има основен капитал от 5,341 млн. лв. и собствен неконсолидиран капитал от 6,086 млн. лв. Печалбата за деветмесечието е 115 хил. лв. Според консолидирания баланс обаче собственият капитал достига 18,489 млн. лв., а консолидираната нетна печалба за първите девет месеца на годината е 1,523 млн. лв.

Холдингът притежава три мажоритарни пакета - 81% от капитала на "Хювефарма", 60,94 на сто от "Самоковска текстилна компания" и 66,67% от "Огнеупорни глини". От своя страна обаче "Хювефарма" е мажоритарен акционер в "Биовет" АД. Пакетите от асоциирани предприятия на "Напредък Холдинг" са в "Балкан" АД - 40,88 на сто и 25,66% от "Ильо войвода".

"Пасифик 2000" ООД е с основен собственик "Адван пропъртис" ООД, което притежава 99,80% от капитала, а Георги Домусчиев има 0,20%. Собственици на "Адван пропъртис" с по 50% са Георги Домусчиев и Кирил Домусчиев. 

Дружеството "Лидинком Естаблишмънт" е регистрирано в Лихтенщайн

При потвърждаването му, срокът на предложението е 28 дни, считано от датата на публикуване в два централни ежедневника. Търговите предложители смятат да поискат отписване на Напредък Холдинг АД от регистъра на комисията.

В момента най-високото търсене на акциите на холдинга е на 1,73 лв., а най-ниското предлагане е на два лева.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 28.08.22 г.
fallback