fallback

Банско ще инвестира 10 млн. лв. в инфраструктура, проектира летище

От средата на декември до средата на март 2006 г. общината въвежда ограничителен режим на строителството

12:22 | 17.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Инфраструктурата на Банско ще бъде подобрена Снимка: Инвестор.БГ

Община Банско ще инвестира около 10 млн. лв. за изграждането на нова инфраструктура в града, каза за Investor.bg преди откриването на новия зимен туристически сезон кметът Александър Краваров. "Средства ще бъдат вложени и проектирането на няколко нови обекта," каза още Краваров.

Според кметът основните цели през 2006 г. са да се проектира и изгради спортна зала с капацитет 2000 човека, да се подготви проект за летище и да се работи по околовръстния рът на Банско. "През следващата година ще се работи само по проекта за летище, като желанието ни е то да може да обслужва големи самолети," допълни Александър Краваров.

От средата на декември до средата на март 2006 г. общината въвежда ограничителен режим на строителството. "В петък, събота и неделя се забраняват всякакви строителни дейности, а в останалите ще се работи на определени места само с разрешение на общината," каза още Краваров.

През изминалия летен сезон в Банско са почивали около 200 000 туристи, а през миналия зимен сезон - 500 000, допълни още кметът. Според предвижданията на туроператорите, през тази година се очаква 20% повишение на почиващите, като нараства броят на чужденците, като общия брой да достигне 600 хиляди.

До 10 януари легловата база в курорта е заета. Цените в квартирите за легло са 15-20 лева, в семейните хотели - 25-30 лева, в тризвездните хотели 30-55 лева, а в 4-звезднните - над 60 лева.

От 2001 до 2004 г. инвестициите в курорта са над 180 млн. eвро, каза още Краваров. Алиансът за популяризиране и развитие на туризма в региона, местни туристически организации, дружество "Юлен" - концесионер на ски-зоната в Пирин планина, запознаха журналистите с развитието на туристическия бизнес и готовността на курорта за новия сезон.

Банско извървя  своя дълъг път от малко възрожденско градче до модерен планински курорт, за да се утвърди днес като един проспериращ, културен и спортен център на Балканите, заяви кметът Краваров. Според класацията на британски туристически наръчник за 2006 г., това е най-бързо обновяващият се зимен курорт в Европа.

Туристическият бизнес е най-динамичният и бързоразвиващ се отрасъл от икономиката на общината. Открити са нови 500 работни места в сферата на обслужването и неколкократно повече в строителството. Само през последните две години там се строят близо 100 хотела - от малки семейни, до луксозни 4-звездни комплекси. Наскоро в града бе открит първият 5-звезден хотел от веригата "Кемпински".

Близо два и половина пъти е увелена легловата база, в сравнение с 2002 г. и в момента курортът предлага близо 6400 легла. Броят на ваканционните апартаменти е около 5000. В южната част на Банско е изградена изцяло нова зона за отдих в м. "Грамадето", "Св.Иван","Гуровица" и "Кошерината".

На пресконференцията бе оповестено, че предстои изграждането на втора кабинкова линия в ски центъра. Около 30 млн. евро ще бъдат инвестирани за голф игрище. Започват предпроектни проучвания за  изграждането на летище в района.

За новия сезон в зимния курорт отваря врати общински туристически информационен център. Въвежда се нова организация на уличното движение. По решение на общинските съветници, зареждането на търговските обекти в курорта ще се извършва само сутрин от 6.00 до 9.00 часа. 

За официалното откриване на новия зимен сезон в Банско пристигнаха трима легендарни скиори-алпийци - Рози Митермайер-Нойройтер, Марк Жирардели и Франц Кламер. Посещението им е по покана на общината и Българската федерация по ски. Тримата ще направят демонстрационни спускания по пистата "Алберто Томба".

Официалното откриване на новия сезон ще стане в събота следобед край началната станция на кабинковия лифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 06.09.22 г.
fallback