fallback

Преглед на печата

07:47 | 16.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Евродепутатите ни отрязаха за АЕЦ "Козлодуй"
в. Новинар
 
Европейският парламент (ЕП) подкрепи присъединяването ни към ЕС от 1 януари 2007 г., но отхвърли шансовете за оцеляването на АЕЦ "Козлодуй", предадоха агенциите.  Само с два гласа разлика отпадна предложеният от докладчика за България Джефри ван Орден текст, в който се препоръчва "гъвкав подход" по сроковете за затваряне на III и IV блок на атомната ни централа. Вместо него в гласуваната в пленарна зала резолюция остана предложената от фракцията на зелените клауза. В нея се подчертава, че България трябва да спазва ангажиментите, които е поела, относно сроковете за извеждане на двата реактора от експлоатация (до края на 2006 г.).
 
Евгени Кирилов, един от наблюдателите ни в ЕП, коментира, че предложението на зелените този път е било подкрепено от по-малък брой депутати в сравнение с предишни гласувания.
 
Проверяват дейността на Параходство "Български морски флот"
в. Сега
Транспортното министерство ще извика органите на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол да проверят дейността на Параходство "Български морски флот" (БМФ) за периода 2004-2005 г. Това заяви пред парламентарната комисия за борба с корупцията министър Петър Мутафчиев. Две проверки досега за преотдаването на кораби, които БМФ е давало под наем на офшорни фирми, са приключили с констатации, че са нанесени големи щети на компанията, но доказателствата не издържат пред прокуратурата и тя отказва да образува дело.   Данъчните без право да претърсват офиси
в. Сега
Парламентът забрани на данъчните да претърсват и изземват документи при проверки и ревизии, ако им се отказва достъп. Те ще трябва да искат съдействие от МВР и ще чакат полицията да вземе и да им предостави необходимите им документи.
 
В сега действащия Данъчен процесуален кодекс е записано, че при укриване на факти и обстоятелства, свързани с данъчни задължения и данъчни нарушения и при възпрепятстване от страна на проверяваните, данъчните могат да извършват действия по претърсване и изземване по реда в Наказателно процесуалния кодекс. В новия Данъчно осигурителен процесуален кодекс тези права са им отнети.
 
Чужденци купуват къщи по границата
в. Стандарт
Чужденци търсят къщи, които да купят, твърдят кметове на села в Неврокопския край. Засиленият интерес към тях е заради новия граничен пункт Илинден-Ексохи на българо-гръцката граница, който заработи в края на миналата седмица. Местните хора трескаво ремонтират старите и запустели постройки, за да могат да ги спазарят на по-добра цена. В момента паянтова сграда, която струваше преди няколко месеца едва 1000-2000 лева, върви по 10 000-15 000 лева, споделят местните жители. В село Тешово вече са спазарени близо 20 къщи. Борисов: Никакви кортежи до 10,30 ч. в. Стандарт
Кортежите от коли със сини лампи да не се движат в ранните сутрешни часове по софийските улици. За това ще настоява кметът Бойко Борисов. Той поиска вчера мандат от Столичния общински съвет да разговаря с президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев за организацията на движение в пиковите за столицата часове. Според него държавните мероприятия трябва да се изтеглят след 10,30 часа, за да не се затормозява и без това претовареният трафик.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 17.08.22 г.
fallback