fallback

До 2007 г. ще бъдат вложени 276 млн. лв. за енергийна ефективност

Над 72 млн. лв. са предвидени за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата

16:24 | 15.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 276,28 млн. лв. ще бъдат инвестирани до 2007 г. за повишаване на енергийната ефективност. С предоставените средства ще бъдат реализирани 552 проекта, предвижда одобрената от правителството Национална краткосрочна програма по енергийна ефективност 2005-2007 г.

Целта е намаляване на енергийната интензивност в икономически сектори – крайни потребители на горива и енергия: индустрията, транспорта, услугите, бита и селското стопанство.

От правителството смятат, че изпълнението на програмата ще се отрази върху конкурентоспособността на икономиката. Очакваният срок на възвращаемост на инвестициите е 4 години, подчерта заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иванка Диловска в съобщение от Министерски съвет.

С реализирането на програмата да бъдат спестени близо 140 хил. тона нефтен еквивалент, което е около 1,5% от крайното енергийно потребление на страната през 2003 г. Допълнително ще се икономисат 600 млн. тона CO2, което е около 24 млн. лв.

В резултат на предприетите мерки годишните икономии ще бъдат около 87 млн. лв. Средствата, които ще бъдат вложени по проектите не са пари, които се харчат, а се инвестират и се връщат с печалба, обясни изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков.

Над 72 млн. лв. са предвидени за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата. Средствата ще бъдат използвани за газификация, топлофициране и обновяване на сградния жилищен фонд.

В момента над 75% от енергийното потребление в бита се използва за отопление и водоснабдяване.

През тази година,с финансиране от “Международен фонд Козлодуй,” стартираха 26 проекта за повишаване на енергийната ефективност. Общата им стойност е 10,9 млн. лв. С осигурените средства се обновяват 16 болници в страната, 18 културни и учебни заведения и 2 административни сгради.

Малко над три милиона лева ще бъдат вложени за повишаване на енергийната ефективност в сектор “Транспорт”. С тези средства ще се реконструира и модернизира тролейбусния транспорт в Перник, общинският автопарк за сметоизвозване в Трън ще премине от бензин на газ, ще се рехабилитира транспортната инфраструктура в Дългопол.

Близо 52 млн. лв. са предвидените инвестиции в сектор “Индустрия”, а 2 млн. лв. в “Селското стопанство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
fallback