fallback

КФН вписа първите професионални инвеститори в България

Професионален инвеститор е лице, което за своя сметка подлага на риск парични средства или други имуществени права

17:50 | 14.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за финансов надзор (КФН) е вписала седем физически лица като професионални инвеститори, съобщиха от комисията. Това са първите професионални инвеститори в България, регистрирани от комисията.

Като професионални инвеститори са вписани Александър Стоянов, Огнян Донев, Адриан Иванов, Максим Аврамов, Георги Василев, Бисера Лазарова и Константин Шаламанов.

Професионален инвеститор е лице, което за своя сметка подлага на риск парични средства или други имуществени права посредством придобиване, държане и прехвърляне на ценни книжа, което поради своята професия, служба или друга причина притежава квалификация и опит за това. Професионалните инвеститори се регистрират по Наредбата за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа от 2003 г.

За да бъде професионален инвеститор физическото лице трябва през последните четири тримесечия да има извършени средно по 10 сделки с ценни книжа на стойност не по-малко от 10 000 лв. за тримесечие. Освен това портфейлът от ценни книжа на лицето трябва да е на стойност най-малко 50 000 лв. и да е работило най-малко една година във финансовия сектор на длъжност, която изисква познания относно инвестирането в ценни книжа.

Комисията води регистър на физическите лица, регистрирани като професионални инвеститори. Емитентите имат право на свободен достъп до информацията, съдържаща се в регистъра.

Един от случаите, при които комисията може да разреши частично или пълно освобождаване от задължението за публикуване на проспект за първично или вторично публично предлагане, е когато ценните книжа се предлагат само на институционални и професионални инвеститори или само на професионални инвеститори.

На днешното си заседание КФН прие наредба за изменение на Наредба № 11 за лицензите за извършване на дейност като фондова борса, организатор на неофициален пазар на ценни книжа, инвестиционен посредник, инвестиционно дружество, управляващо дружество и дружество със специална инвестиционна цел.

Съгласно изменението отпада необходимостта новолицензиращите се управляващи дружества да представят документи, удостоверяващи внасянето на встъпителна вноска към Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа, предвид необходимостта това задължение да бъде уредено на законово ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
fallback