fallback

КЗК глоби здравната каса с 30 хил. лв. за злоупотреба с монопол

От действията на НЗОК потърпевши са българските граждани, а също така и търговците на дребно с лекарства

16:53 | 13.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

С действията си НЗОК е нарушила интересите на аптеките и гражданите; снимка: Investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията (ККЗ) наложи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) имуществена санкция в размер на 30 хил. лв. за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и постанови прекратяване на нарушението.

КЗК предлага на НЗОК да отмени отстъпката от страна на аптеките в размер на 8% от пределната стойност на лекарствените продукти в готова лекарствена форма за домашно лечение, частично заплащани от НЗОК. Производството по преписката в КЗК е образувано по молба на Сдружение “Съюз на фармацевтите в България”, София.

С въвеждането на задължението за предоставяне на отстъпката и с фактическо изменение на лекарствения списък чрез въвеждане на графа “Стойност на отстъпката с вкл. ДДС, съгласно индивидуален договор с аптека”, НЗОК заобикаля разпоредбите на действащото законодателство в България, като не спазва установения в него ред за промяна на лекарствения списък и едностранно предприема такава, е становището на комисията.

Според КЗК касата, като предприятие с монополно положение на този пазар, едностранно налага в търговските договори с аптеките нелоялни търговски условия-предоставяне на отстъпка в размер на 8% от стойността на лекарствата, частично заплащани от Касата.

Независимо че има установено задължение на НЗОК да договаря с аптеките условията и реда за отпускане и заплащане на лекарствата, в конкретния случай не са представени доказателства за проведено договаряне с представителните организации на фармацевтите, нито постигнато съгласие относно съществуването или размера на отстъпката.

Едностранното налагане на отстъпката от НЗОК е засегнало всички аптеки, сключили договор с Касата за 2005 година. Неприемането на такова условие от страна на аптеките прави невъзможно сключването на договор със здравната каса.

От действията на НЗОК потърпевши са българските граждани, а също така и търговците на дребно с лекарства, е заключението на регулаторния орган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 05.09.22 г.
fallback