fallback

Преглед на печата

08:25 | 13.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Мафията източила 3.5 млрд. лв. ДДС в. Сега
3.5 млрд. лв. са само доказаните приходи на мафията в България от източване на ДДС и други финансови измами от 1998 г. до днес. Това означава, че по половин милиард годишно са отивали в ръцете на престъпни групи, вместо да попълват бюджета. Сумата бе огласена от премиера Сергей Станишев след вчерашното заседание на правителствения Съвет по сигурността. Щетите са официални, по делата, които се разследват, уточни шефът на националното следствие Ангел Александров.
Станишев обяви и че проблемът с източването на ДДС може да се задълбочи с влизането на България в ЕС, защото "в редица страни-членки на съюза действа принципът за доброволното регистриране без задължителен праг". Ако България се присъедини към този режим, всеки ще може да се регистрира по ДДС, в това число и фирмите фантоми.
Заради скъпи горива магистрала "Люлин" може да поскъпне с 30%
в. Сега
Изграждането на магистрала "Люлин" може да бъде с около 25-30% по-скъпо от първоначално предвидените около 148 млн. евро, обявиха от Изпълнителна агенция "Пътища" (ИАП). Причината е, че средствата за финансирането на обекта бяха договорени преди няколко години. Междувременно цените на горивата и на строителните материали поскъпнаха с 50%, а това не е отчетено в калкулациите за изпълнението на обекта, твърдят от ИАП. Близо 111 млн. евро от парите за магистралата се отпускат по програма ИСПА, а останалите 37 млн. евро са съфинансиране от бюджета.
Хора на Путин тайно при Станишев в. Стандарт
Кремъл настоява да се вдигнат цените на природния газ
Хора на Путин са посетили премиера Сергей Станишев в сряда. На срещата бил привикан и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Начело на делегацията от Кремъл бил бившият енергиен министър Игор Х. Юсуфов, сега упълномощен от руския президент да води преговори по енергийни въпроси. Водени са общи разговори за бъдещето на газовия пазар в Европа и ролята на България като доставчик на руски газ.
Според неофициална информация руската страна е настояла за преразглеждане на контракта. Не сме канили никого и не сме коментирали с никого цените на природния газ, каза главният изпълнителен директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов. 

Освобождават 25% от пазара на ток в. Новинар От 1 януари 2006 г. 25% от вътрешния пазар на електроенергия се освобождава, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Комисията определи квота от около 2,4 млрд. киловатчаса, които ще се търгуват свободно от 1 януари до 30 юни 2006 г. Това е количеството електроенергия, което може да бъде продадено по свободно договорени цени от големите електроцентрали на привилегировани потребители. Централите са длъжни да продадат на НЕК останалото количество ток, което произведат. Това ще става по цени, които ДКЕВР определя всяка година. От 1 юли 2006 г. трябва да се освободи 28% от електроенергийния пазар. Оттогава всички промишлени потребители средно напрежение, включително електроразпределителните фирми, ще могат да купуват ток на либерализирания пазар. От втората половина на 2007 г. това право трябва да имат и всички битови потребители.

Два вида стикери на стъклото
в. Стандарт
Зелени и червени стикери ще лепят на предното стъкло шофьорите, които са си купили "Гражданска отговорност". Първите ще показват, че е издължена цялата премия за една година, а вторият вид - че се плаща на части. През ноември и декември компаниите са поискали 1,39 млн. зелени и 1,35 млн. червени стикери, съобщиха от гаранционния фонд. Той поръчва лепенките на печатницата и ги дава на компаниите. За да не се фалшифицират, те са защитени с холограмна лента.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 13.12.05 г.
fallback