fallback

Домейн бойар в Шумен временно спира заради лоша реколта

Работниците, които ще бъдат съкратени от 15 декември, са около 70 процента от персонала на шуменския клон на "Домейн бойар"

15:45 | 12.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Шуменското предприятие на "Домейн бойар" ще съкрати 57 работници, специалисти и служители от 15 декември, съобщи Dnes.bg. Винарната е информирала местното бюро по труда за предстоящото съкращение и е посочила, че служителите ще бъдат освободени по чл. 328 от КТ поради лоши финансови резултати и намаляване на производството на вино.

Информацията е била потвърдена от управителя на предприятието инж. Цанко Станчев, който е съобщил, че производството в шуменския клон на "Домейн бойар" ще бъде спряно за неопределено време. Причините за спиране на производството са лошата реколта от грозде тази година и загубата на пазарни позиции, които са довели до лоши финансови резултати в цялото дружество.

Президентът на "Домейн бойар" Маргарит Тодоров не бе открит за коментар.

Засега не се предвижда закриване на предприятието в Шумен. Работниците, които ще бъдат съкратени от 15 декември, са около 70 процента от персонала на шуменския клон на "Домейн бойар". Винарната в Шумен е създадена през 1948 година след обединяването на няколко малки изби. Настоящата 10 хил. тонна изба е завършена през шейсетте години. Вината от Шумен са първите български бели вина, които се продават в Германия. Те са търсени и в редица други страни в Западна Европа, както и в Съединените щати. През 1996 г. винарната става собственост на "Домейн бойар" АД.

"Домейн бойар" притежава и винарните “Сините скали” в Сливен и “Кортен” в с. Кортен. От края на септември те работят с капацитет, близък до максималния. “Домейн бойар” е водещ производител и износител на български вина по света с продажби от над 15 милиона литра за една година. Компанията продава успешно продукцията си на пазарите в Обединеното Кралство, Бенелюкс, Канада, Скандинавските страни, Германия и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
fallback