fallback

Решение по делото за АК „Балкан“ се очаква през 2006 г.

През октомври и ноември тази година са се провели окончателните размени на писмени становища, с което се слага край на допустимите действия за страните

14:14 | 12.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Решение по международното арбитражно дело „Зееви Холдинг“ срещу Република България по спора за Авиокомпания „Балкан“ се очаква през следващата година, съобщиха от Агенцията за приватизация (АП). Възможните и допустими процесуални действия на страните по това дело вече са приключили.

През октомври и ноември тази година са се провели окончателните размени на писмени становища, с което се слага край на допустимите действия за страните.

„На 10 ноември 2005 г. адвокат Ивайло Дерменджиев (процесуален представител на АП) и неговият екип от Адвокатска къща “Симеонов и Дерменджиев” предаде в Агенция за приватизация комплектовани документи, писмени становища и доказателства, представени от страните по арбитражното дело “Зееви Холдингс” Лтд. срещу Република България, представлявана от министъра на финансите и Агенция за приватизация,“ съобщават от АП.

Арбитражният спор стартира в началото на 2001 г. с искова молба от „Зееви Холдингс“ Лтд., един от купувачите на мажоритарния дял от капитала на Авиокомпания “Балкан”, срещу Агенция за приватизация. Първоначалната цена на иска е 230 млн. долара. В края на 2003 г. по делото бе конституирана и българската държава, в лицето на министъра на финансите.

След продължителното уточняване на процедурните въпроси (процесуална легитимация, действителност на арбитражната клауза и др.) през лятото на 2004 г. бе дадено началото на арбитражното дело по същество – основание и размер на претенциите на ищеца и възражението на първия ответник.

Защитната цел на Агенция за приватизация в арбитражното производство бе да сведе до минимум евентуалната вреда за българската държава, като обори с правни аргументи и допустими доказателства твърденията и доказателствата на “Зееви Холдингс” относно основанието и размера на иска, от една страна, и от друга, да подпомогне министъра на финансите в качеството му на представител на българската държава.

През 1999 г. "Зееви груп" и "Аркия" купиха 75% от Авиокомпания "Балкан" за 150 хил. долара, но след това втората компания продаде дела си. В края на 2002 година български съд реши да открие процедура по ликвидация на „Балкан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 13.09.22 г.
fallback