fallback

Moody`s потвърди положителната перспектива на рейтинга на ПИБ

За да запази своята пазарна позиция сред силната конкуренция на българската банкова система, ПИБ трябва основно да разчита на финансиране от международните пазари

17:09 | 09.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody`s Investors Service потвърди положителната перспектива на рейтинга за финансова стабилност (FSR) на Първа инвестиционна банка (ПИБ) D- и на рейтинга за дългосрочните депозити в чуждестранна валута Ba3, съобщиха от банката.

Положителната перспектива на рейтинга за финансова стабилност беше дадена за първи път през декември 2003 г., а през ноември 2004 г. обхвана и рейтинга за дългосрочните депозити в чуждестранна валута. През последните две години ПИБ е увеличила пазарния си дял до над 7 на сто, както и дела на потребителските и ипотечните си кредити - на 25 на сто от целия кредитен портфейл на банката.

За да запази своята пазарна позиция сред силната конкуренция на българската банкова система, ПИБ трябва основно да разчита на финансиране от международните пазари, съобщават още от банката. Установила се вече на тях, ПИБ трябва да се възползва от по-големите възможности и гъвкавост на тези пазари при по-ниски цени на ресурса от 2006 г. нататък, което ще подпомогне по-нататъшното развитие на банката.

Moody`s оценява доброто качество на активите и добрите процедури за кредитиране, прилагани от банката, но подчертава високото ниво на кредитната концентрация. В контекста на относително младата и бързо развиваща се кредитна среда в България, високото ниво на кредитната концентрация остава ограничаващ фактор за рейтинга на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
fallback