fallback

КФН промени наредба и либерализира пазара на Гражданска отговорност

Въвежда се изискването минималната задължителна рискова премия да бъде достатъчна, така че да осигурява изпълнение на всички задължения на застрахователя

16:25 | 09.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за финансов надзор (КФН) прие Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 18 от 10.11.2004 г. за задължителното застраховане по чл. 77, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за застраховането, съобщиха от комисията. С приетите изменения и допълнения се либерализира пазара на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Вчера парламентът прие окончателно на второ четене Кодекса за застраховането. Той ще влезе в сила от 1 януари 2006 година.

Въвежда се изискването минималната задължителна рискова премия да бъде достатъчна, така че да осигурява изпълнение на всички задължения на застрахователя, влючително образуването на достатъчни застрахователни резерви.

Предвижда се застраховател, който предлага задължителна застраховка, да представя на КФН два пъти седмично справка за регистрираните застрахователни договори по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Предстои промените в наредбата да бъдат публикувани в „Държавен вестник”.

Комисията е издала разрешение за извършване на застрахователна дейност на „Животозастрахователен институт” АД. Разрешението дава право за извършване на дейност по застраховките „Живот и рента”, Допълнителна застраховка и „Злополука”. КФН даде разрешение на застрахователна компания „Лев Инс” АД за инвестиране на 19.61% от собствените си средства в акции, представляващи 97% от капитала на „Животозастрахователен институт” АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
fallback