fallback

Започваме преговори за износ на ток към Турция

От 13 до 18 декември правителствена делегация, водена от министър Овчаров, ще вземе участие и в Шестата Министерска конференция на Световната търговска организация (СТО), която ще се проведе в Хонконг

15:11 | 09.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

Започваме преговори за условията за износ на българска електроенергия за Турция, заяви министърът на икономиката и енергетиката след края на министерската среща на енергийната общност, която се проведе днес в Шератон.

“С министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция, Мехмет Гюлер продължихме дискусията, която имахме преди един месец. Мисля, че вече сме на финалния етап по изчистване на съществуващото споразумение между България и южната ни съседка“, заяви министър Овчаров. По думите на Овчаров преговорите ще изчистят противоречията в споразумението от 1998 г. „ток срещу инфраструктура“. Турция прекрати доставките на български ток през април 2003 г. с мотива, че България не изпълнява договореностите по споразумението.

Днешната среща на Съвета на Министрите на страните - участнички в Енергийната общност е първата след подписването на 25 октомври в Атина на Договора за създаването на Общността. Подписването беше извършено по време на българското председателство на процеса по установяването на Енергийната общност.

Графикът на ЕК за развитие на електроенергийния пазар в региона на Югоизточна Европа цели пълно съответствие с всички правила на електроенергийния пазар на ЕС най-късно през 2010 г., с изключение на отварянето на пазара за домакинствата, което трябва да стане най-късно през 2015 г.

В съответствие с разпоредбите на Електрическата директива, българският електроенергиен пазар ще бъде отворен за всички небитови потребители от датата на присъединяване към ЕС (1 януари 2007 г.), а за всички потребители, включително битови – от 1 юли 2007 г.

От 13 до 18 декември правителствена делегация, водена от министър Овчаров, ще вземе участие и в Шестата Министерска конференция на Световната търговска организация (СТО), която ще се проведе в Хонконг. В конференцията ще участват представители на 148 държави членки на СТО, 41 държави и 76 международни организации със статут на наблюдатели.

Ключовите области на преговорите по време на конференцията ще са селското стопанство, търговията с промишлени стоки, търговията с услуги, правилата на СТО (дъмпинг, субсидии и изравнителни мерки, регионални търговски споразумения).

Петата сесия на Министерската конференция на СТО, проведена през месец септември 2003 г. в Канкун, Мексико, приключи без да бъдат взети решения по тези въпроси. Известен напредък бе постигнат с приемането на решение на Общия съвет на СТО на 1 август 2004 г. на т. нар. рамкови договорености (Юлски пакет) по условията за провеждане на преговорите в няколко основни области: селско стопанство, памук, достъпа до пазара на неселскостопански (промишлени) стоки, търговията с услуги, улесняването на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 05.09.22 г.
fallback