fallback

Международен панаир-Пловдив кандидат за организатор на ЕКСПО 2012

Темата, която предлагат организаторите на българското изложение е “Преосмисляне на историята – бъдеще от миналото”

12:46 | 08.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Българският павилион по време на изложението в Аичи, Япония; снимка: Международен панаир – Пловдив

България ще бъде домакин на Световно изложение през 2012 година, ако бъде одобрена кандидатурата на Пловдивския панаир за организатор на проявата.

Международен панаир – Пловдив подаде кандидатурата си в Международното бюро за световните изложения BIE в Париж, съобщиха от панаира. Темата, която предлагат организаторите на българското изложение е “Преосмисляне на историята – бъдеще от миналото”. Тематичните направления включват история и археология, култура и културно наследство, религия, традиции и езици, представяне на нови проекти, свързани с миналото.

Световните изложения, които се одобряват от BIE са два вида: - Регистрирани изложения - провеждат се на всеки пет години тази година в Аичи Япония, 2010 г. в Шанхай; - Признати изложения - провеждат се между две регистрирани изложения - за 2008 г. е одобрена кандидатурата на град Сарагоса, а за 2012 г. предстои да бъде определена.

Кандидатурата за организиране на ЕКСПО от втория вид се подава от името на правителството и продължителността му не може да бъде по малка от три седмици и не по-голяма от 3 месеца. 

Международен панаир – Пловдив е организиратор на българското национално участие на ЕКСПО Лисабон, на ЕКСПО Хановер и ЕКСПО Аичи – Япония. Световното изложение ЕКСПО 2005 АИЧИ се проведе от 25 март до 25 септември 2005 г. Темата на българското участие на ЕКСПО 2005 беше “България – мъдростта и даровете на природата за здравето, пълноценния живот на човека и толерантното съжителство”.

Националният ни павилион бе разположен на площ от 324 кв. метра в централната част на изложението до павилионите на Италия, Испания, Германия, Франция, Турция, Гърция. Посетителите имаха възможност да се запознаят с шест характерни природни продукта за България, а именно мед, билки, кисело мляко, вино, маслодайна роза, минерална вода. На територията на Панаира са се провели три световни изложения – Ловно изложение (1981 г.), Първо и второ изложения на младите изобретатели (1985г. и 1991 г.).

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:24 | 30.08.22 г.
fallback