fallback

Овчаров: Вече ни заобикалят за инфраструктурните проекти

13:07 | 07.12.05 г.

„Ние си мислим, че на България й е дадено да е център на инфраструктурните проекти на Балканския полуостров. Нищо подобно. България вече я заобикалят и ние нямаме време да чакаме“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след днешното заседание на Съвета за икономически растеж.

„Ако още малко почакаме с Бургас – Александруполис, ще бъде построен петролопроводът Самсун-Джейхан. Точно така, както ако още малко почакаме с Набуко, ще бъде построен паралелен газопровод с Гърция“, добави Овчаров.

В дневния ред на заседанието бе включено обсъждане на "Анализ на международния инвестиционен климат и на възможностите на България за привличане на инвестиции" - доклад на “Делойт България” по поръчка Министерство на икономиката.

„Задачата на Делойт беше да анализира ситуацията около преките чуждестранни инвестиции. Докладът съдържа анализ както на глобално, регионално така и на местно ниво за състоянието и перспективите за развитие. Анализът посочва и конкурентните предимства на България в сравнение с другите страни в региона и възможностите които страната има относно привличането на чуждестранни инвестиции. Разгледани са и онези отрасли в които България има определени предимства за привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Също така се дават и препоръки за развитие“, коментира Борислав Стратев от “Делойт България”.

В доклада са посочени някои отрасли, в които България има предимства за привличане на ПЧИ. Отбелязана е и необходимостта от маркетинг стратегия, защото според Стратев много инвеститори в далечни страни въобще не знаят за съществуването на родината ни.

Препоръчали сме три отрасъла, в които да се съсредоточи вниманието на правителството и бизнеса, от гледна точка на привличането на чуждестранни инвестиции. Те са информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг или прехвърляне на бизнеспроцеси, машиностроене, електротехника и електроника, уточни Борислав Стратев. „Трябва да се има предвид, че България е малък пазар и в определени индустрии ние нямаме конкурентни предимства. Смятаме, че в тези три отрасъла България има най-много предимства в сравнение със страните от Централна и Източна Европа и нашите съседи“, каза още Стратев.

Съветът за икономически растеж най-после стигна до същността на създаването си. И това е формирането на държавна политика за икономическото развитие на страната оттук-нататък, подчерта Румен Овчаров. Министърът добави, че предстоят промени в закона за инвестициите, които се очаква да допринесат за положителното развитие на икономиката.

Очевидно е, че в закона за инвестиции има пропуски, каза още Овчаров. По думите му в момента законът не стимулира развитието на определени дейности. Той е насочен само към изграждане на традиционното и липсва механизъм за стимулиране изграждането на високотехнологични предприятия, т.нар. аутсорсинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 09.09.22 г.
fallback