fallback

Некском взе WiMAX лиценз, ще предлага новата услуга от средата на 2006

От телекома твърдят, че компаниите, които се отказаха от лицензите си, не са имали намерение да ги ползват, а съзнателно са завишили цената, за да възпрат конкурентите

10:51 | 07.12.05 г.

Снимка: Corbis

На 6 декември Некском България получи лиценз клас Б за технологията „точка към много точки”.

Това се случи след като компанията Некском България първа плати сумата от 6 172 000 лв., се казва в официално съобщение от оператора.

Така на практика Некском България доказа сериозните си намерения да се възползва от лиценза и да работи, за да предложи на българския пазар услуги, базирани на новата технология, коментират от компанията.

Дни преди официалното връчване на лицензите, два от спечелилите търга за Клас Б лицензи се отказаха от тях.

Пръв се оттегли наскоро купеният от Magyar Telecom за 8 милиона евро Орбител. Като причина от телекома посочиха, че е препоръчително да се използват по-ниски честоти за мобилни услуги от предоставяните за момента в България.  

Няколко дни след това се отказа и БТК, а от създалата се ситуация се възползва Мобилтел, който заяви, че взима единия от свободните лицензи и то на цената, на която оператора се бе отказал да наддава - 6.122 млн. лева. 

„Ситуацията на телекомуникационния пазар след провеждането на търга е доста динамична. Промените са статуквото, с което всеки играч трябва да се съобразява”, заяви в коментар изпълнителният директор на Некском България Моню Монев.

В плановете на Некском България е залегнало в началото на второто шестмесечие на 2006 г. да се предложат първите WiMAX услуги.

Отсега започва подготовката на комуникационната политика за представяне и предлагане на новата услуга.

Според Милко Георгиев, маркетинг мениджър на Некском България, „новата технология трябва да се обясни на достъпен език, за да могат потребителите да се възползват максимално от всички предимства, която тя предлага”.

От Некском България заявяват, че ще спазят всички срокове, заложени в лиценза за покритие на територия и население.

До парадоксалната ситуация с отказа на спечелили другите лицензи компании да ги заплатят се достига поради две причини, нееднократно заявявани от Некском България, заявиха оттам.

Първата е, че до търга бяха допуснати компании със значително въздействие върху пазара, притежаващи вече достъп до последната миля чрез собствена инфраструктура и технологии.

Втората е, че отказалите се играчи нямаха никакво намерение да ползват спечелените лицензи, но съзнателно завишиха цената, за да възпрат максимално много навлизането на конкурентни на тях услуги на пазара, твърдят още от телекома.

Въпреки високата цена, Некском България приема пазарните принципи и възприема цената като инвестиция в бъдещ пазар на услуги, базирани на WiMАХ технологията, допълниха от компанията.

След внесената жалба за търга за лиценз А на практика лицензите от клас Б са единствените, които не могат да бъдат оспорвани. Тази ситуация позволява на компанията да подготви стратегическите си планове и в най-кратки срокове да предложи нови услуги на своите клиенти.

В световен мащаб WiМАХ е нова технология, която привлича вниманието на компании, които твърдо са решили да играят решаваща роля на телекомуникационния пазар.

Некском България е основана през 1998 г. Компанията е със 100% участие на  американския оператор Nexcom Telecommunication LLC, която е петата компания в световен мащаб, развиваща технологията пренос на глас през интернет (VoIP).

Некском България има изградена национална мрежа в 28 града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 02.09.22 г.
fallback