fallback

Ремонтират пункта за ветеринарен контрол Капитан Андреево за 80 хил. лв.

момента се строят трите дългосрочни гранични инспекции за ветеринарен контрол и карантина – в Калотина, пристанище Варна и порт Бургас

09:05 | 07.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

ГИВКК “Капитан Андреево”; снимка: МЗГ

До 20 декември ще завърши реконструкцията на Граничната инспекция за ветеринарен контрол и карантина (ГИВКК) “Капитан Андреево”, съобщиха от Министерство на земеделието и горите (МЗГ). Средствата за ремонта са отпуснати от националния бюджет и са на стойност 80 хил. лева.

Ремонтът се състои във възстановяване на технически съоръжения, монтиране на оградна мрежа на разстояние 1 метър от помещението за живи животни, инсталиране на 50 клетки за птици и доизграждане на залата за евтаназия.

Зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев посети ГИВКК “Капитан Андреево” и заяви, че той ще стане център за обучение на ветеринарните експерти, които ще работят на останалите 7 гранични пункта след тяхното изграждане.

ГИВКК “Капитан Андреево” е първият от общо 8-те т. нар. дългосрочни пунктове, които ще обслужват външните граници на ЕС след нашето присъединяване. Той беше изграден в края на 2002 г. със средства от програма ФАР в размер на 1,553 млн. евро. Теренът на обекта е 16 декара, а застроената площ - 3,5 декара. Целта на изграждането на дългосрочните ветеринарни пунктове е привеждането им в пълно съответствие с европейските изисквания за граничен ветеринарен контрол.

В момента се строят трите дългосрочни гранични инспекции за ветеринарен контрол и карантина – в Калотина, пристанище Варна и порт Бургас, по програма ФАР на стойност 4,053 млн. евро. 3,430 млн. евро е стойността на договорите за другите три ГИВКК - Брегово, Златарево и Гюешево, които бяха подписани на 30 ноември т. г. Предвижда се до юни 2006 г. пунктовете да бъдат изградени и да започне процедурата по акредитиране от ЕК.

Осмият пункт – този на летище София, ще бъде изграден с финансови средства на Националната ветеринарномедицинска служба. Избрани са проектантите, които на 1 януари 2006 г. трябва да представят работен план. За изграждането му са необходими около 700 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 13.09.22 г.
fallback