fallback

Юрокоптер доставя 18 хеликоптера на България по офсетно споразумение

18:19 | 06.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Ползите за българската икономика по офсетното споразумение с Юрокоптер към договора за доставка на 18 хеликоптери за българските военновъздушни и военноморски сили ще са 360 млн. евро, стана ясно днес по време по време на представянето на споразумението в Министерството на икономиката и енергетиката. Очаква се програмата да създаде над 1 000 нови работни места.

Министър Румен Овчаров подчерта, че стойността на ангажиментите на Юрокоптер по директния офсет е 254 млн. евро. Индиректният офсет включва инвестиции в химическата промишленост, развита програма за обучение в Германия, Франция и Испания, подпомагане на българския износ, както и изграждане на завод за алуминиеви изделия. Българските компании ще получат възможност да участват като основни доставчици или поддоставчици в редица свързани с офсетната програма проекти.

Според министър Овчаров прилагането на офсетни програми е класическо средство за трансфер на технологии, индустриално развитие, създаване на експортни възможности. Той отбеляза, че българското правителство ще продължи да разглежда офсетните програми като неразделна част от контрактите за модернизацията на българската армия.

Вицепрезидентът на Юрокоптер Оливие Мишалон коментира, че целта на компанията е да развие такава програма, която да продължи действието си и след приключване на срока на споразумението. Той обърна специално внимание на възможността за обучение и стипендии за българските граждани и изрази увереност, че постигнатото споразумение ще се превърне в най-добрият пример за сътрудничество в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 06.12.05 г.
fallback