fallback

Мобилтел взе нежелания от други оператори лиценз

Изявлението идва няколко дни, след като други два оператора - Орбител и БТК, се отказаха от спечелените от тях лицензи Клас Б

16:26 | 06.12.05 г.

Илюстрация: Corbis

Мобилтел ще придобие P2MP лиценз, съобщиха от мобилния оператор. Компанията ще приложи технологията за предоставяне на широколентови услуги за офиса и дома, като безжичен Интернет, телефония и други.

Изявлението идва няколко дни, след като други два оператора се отказаха от спечелените от тях лицензи Клас Б. В края на миналата седмица Орбител, 100% от който бяха купени от унгарския Magyar Telecom за 8 милиона евро, обяви, че се оттегля от процедурата за Б лицензиите.  

На 5 декември и БТК заяви, че се отказва от лиценза си, спечелен на търг през октомври, на цена от  6,172 млн. лв. Така Некском остана единственият оператор, който се оказа, че ще вземе лиценза си.

Мобилтел счита P2MP като една от high-end технологиите, подходящи за предоставяне на вискоскоростна връзка, заявиха днес от компанията. М-Тел вижда в мобилността на UMTS технологиите, заедно с широколентовия капацитет на P2MP, доставян до фиксирани локации, перфектната комбинация, която превъзхожда потенциала на фиксираните технологии.

В момента БТК успешно запазва монопола си при последната миля. Все още няма ясни индикации, че БТК ще предложи конкурентни цени за достъп до инфраструктурата си. Решението на Мобилтел да въведе иновативната P2MP технология в България потвърждава стратегическите му намерения да инвестира в най-добрите безжични технологии в услуга на 3,5 милиона човека в семейството на М-Тел, казаха още от телекома.

“Ние – в ролята си на водещ телекомуникационен оператор в България, искаме да предложим на нашите клиенти пълния набор от безжични услуги. С помощта на тази технология вече сме в състояние да избегнем влиянията, които не сме в състояние да контролираме”, коментира Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на Мобилтел.

През 2005 г. операторът спечели единствения UMTS лиценз от „Клас А” за период от 20 г. Шест месеца по-късно – на 14 септември 2005 г., Мобилтел представи първата действаща UMTS мрежа в България.

През юли 2005 г. Мобилтел се присъедини към mobilkom austria group и днес е част от фамилията на mag.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
fallback