fallback

Actavis Group завърши придобиването на дистрибутора на лекарства Хигия

Цената на придобиване не се съобщава, като се казва само, че ще бъде финансирана чрез дългосробни кредитни инструменти

14:31 | 05.12.05 г.
Автор - снимка
Създател

Международната генерична фармацевтична компания Actavis Group съобщи, че придобиването на най-големия български дистрибутор на лекарства - "Хигия" АД вече е завършено и компанията вече е изцяло собственост на Actavis Group. "Всички необходими регулаторни одобрения, включително разрешението от българската Комисия за защита на конкуренцията вече са получени," се казва в съобщение в сайта на Actavis.

Цената на придобиване не се съобщава, като се казва само, че то ще бъде финансирано чрез дългосрочни кредитни инструменти.

Очаква се комбинацията между производствените възможности и лекарственото портфолио на Actavis и важното стратегическо положение в дистрибуцията на лекарства в България на "Хигия" да доведе до нови значителни възможности за повишаване на приходите на компанията на българския пазар.

В момента България е вторият по големина пазар за фармацевтичната компания с около 46 млн. евро продажби за първите девет месеца на годината, което представлява 12% от продажбите на групата. От своя страна, "Хигия" покрива мрежа от около 2000 аптеки и има значителен дял на пазара на фармацевтични и медицински продукти.

Придобиването ще бъде консолидирано в балансите на компанията от 1 декември. Очакванията са "Хигия" да допринесе за допълнителни приходи от 90-100 млн. евро през 2006 г.

"Това е поредната важна стъпка за Actavis на българския пазар. Дистрибуторската мрежа на "Хигия" ще ни даде не само по-пряк път към нашите потребители, а и ще усили нашите търговски и маркетингови възможности, като ще бъде платформа за бъдещ растеж," казва по повод придобиването д-р Тасин Юксел, управляващ директор на "Хигия".

На 2 декември се проведе Общо събрание на акционерите на Actavis, на което Бордът на директорите е овластен да емитира нови акции от нов клас (клас В, които ще бъдат без право на глас) с обща номинална стойност 10 млн. евро или еквивалента на тази сума в исландски крони или щатски долари. Всяка акция от този клас ще има номинална стойност 100 000 евро.

Actavis притежава три фармацевтични завода в България. Основен акционер в Actavis е исландският милиардер Тор Бьорголфсон. В края на миналата седмица той получи опция да придобие всички акции на Адвент Интернешънъл във Вива Венчърс, която от своя страна притежава 65% от капитала на БТК. Чрез фонда си Новатор, Бьорголфсон иска да придобие и до 34% от СИБАНК.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 12.09.22 г.
fallback