fallback

Акция на седмицата – ХД Пътища АД

Подгласници в седмицата от 28 ноември до 2 декември са Неохим, Българска телекомуникационна компания и Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД

14:06 | 03.12.05 г.

Акциите на ХД Пътища АД – София са поредният победител в традиционната рубрика на Investor.bg за Акция на седмицата. Те бяха предпочетени пред книжата на Неохим, Българска телекомуникационна компания и Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД. Само седмица по-рано екипът на Investor.bg оцени холдинговото дружество и го предпочете като един от медалистите в новото си начинание. За периода от 28 ноември до 2 декември ХД Пътища сключи окончателен договор за закупуване на недвижим имот, който ще бъде използван за офис на дружеството, а след това обяви консолидираните си резултати за деветмесечието на 2005 г.

Нетната консолидирана печалба в размер на 3,47 млн. лв., в сравнение с 307 хил. лв. за първите девет месеца на 2004 г., изненада приятно част от инвеститорите. Само за последната седмица акциите на ХД Пътища поскъпнаха с 40,47 на сто, до средна цена от 1094,12 лв. В петък бе постигнат и нов исторически максимум по позицията от 1118,65 лв., а офертите остават на нива от 1076,30 лв. купува и 1422,36 лв. продава.

”Вчера акциите на ХД Пътища бяха изкупени до ценовото ограничение, което се дължи основно на публикувания ден по-рано финансов консолидиран отчет. За същия период от отминалата година печалбата на холдинга нараства с над 1100%, а същевременно дружеството бележи и 33% ръст на активите.

Атрактивните стойности на финансовите съотношения стойност на фирмата/приходи (EV/SALES=0.35) и възвръщаемост на внесения капитал(ROE=32%) най-вероятно ще привлекат вниманието на много от инвеститорите на БФБ-София и нива от 1400-1500 лв. до края на месеца няма да бъдат изненада за мен”, каза за Investor.bg Северин Въртигов от ИП Кепитъл Маркетс АД.

Св. Св. Константин и Елена Холдинг е второто туристическо дружество след Албена от включените в изчислението на BG40, чиито консолидирани резултати показаха значително подобрение.

За деветмесечието на 2005 г. дружеството обяви нетна печалба в размер на 2,985 млн. лв., в сравнение със загуба от 366 хил. лв. за сравнимия период на миналата година.

През седмицата Св. Св. Константин и Елена Холдинг обяви, че е сключен петгодишен облигационен заем в размер на 5 млн. евро, като средствата от емисията ще се използват за ново строителство на две жилищни сгради с апартаменти и един хотел на първа линия в курорта. Акциите на дружеството добавиха 6,15 на сто през седмицата, до 20,70 лв.

С ръст от 2,33% до 30,70 лв. за седмицата приключиха и акциите на Неохим АД. В началото на седмицата димитровградският производител на органични и неорганични химични продукти обяви печалба в размер на 4,16 лв. на акция за деветмесечието на 2005 г., в сравнение с 1,04 лв. за първите девет месеца на 2004 г.

Във вторник Българска телекомуникационна компания отчете консолидирана печалба в размер на 177,017 млн. лв., представляваща с 3,08 на сто по-малко от деветмесечието на 2004 г. Само два дни по-късно от телекома обявиха, че Адвент Интернешънъл и Новатор Телеком България са постигнали споразумение, което предоставя на Новатор опция за изкупуването на всичките дялове във Вива Венчърс.

В последния ден от работната седмица Комисията за финансов надзор обяви, че ще изиска допълнителна информация относно лицата, които притежават пряко, чрез свързани лица или непряко гласове в Общото събрание на БТК. За седмицата акциите на БТК се понижиха с 2,34%, до 10,01 лв.

*При вземането на решение за акция на седмицата се отчита седмичното изменение в цената на компанията и изтъргуваните обеми по позицията, както и брокерското мнение. 

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

БТК АД (отписана)(5BT)

Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД(SKEH)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:02 | 04.09.22 г.
fallback